Predsjednik Južnog Sudana se uneredio pred kamerama i sada se sveti zbog snimka: Hapšenja na TV (Video)


Predsjednik Južnog Sudana se uneredio pred kamerama i sada se sveti zbog snimka: Hapšenja na TV (Video)

U javnost je procurio snimak predsjednika koji mokri tokom javnog događaja, privedeno je šest novinara.

Šest novinara privedeno je u Južnom Sudanu nakon što je u javnost procurio viralni video snimak na kojem se vidi kako predsjednik zemlje Salva Kir nenamjerno mokri na zvaničnoj ceremoniji otvaranja puta dok se pjevala nacionalna himna, saopštio je u subotu nacionalni novinarski sindikat.

Kako se vidi na početku video snimka, 72-godišnji predsjednik nije ni svjestan da mu se niz pantalone širi mrlja koja se pod njegovim stopalima pretvara u lokvicu. Kamerman koji je sve snimao brzo je prešao na drugi kadar, a istovremeno su Kir i njegova pratnja shvatili šta se dešava. Snimak nikada nije prikazan na TV-u, ali je kasnije počeo da kruži društvenim mrežama.

Snimak je doveo u pitanje zdravstveno stanje i sposobnost 72-godišnjeg predsjednika da vodi naciju. Novinari, koji rade sa državnom radiodifuznom korporacijom Južnog Sudana, privedeni su u utorak i srijedu, rekao je Patrik Ojet, predsjednik Unije novinara Južnog Sudana.

Oni su privedeni zbog sumnje da su neovlašćeno objavili snimak. On je za Rojters rekao da su "osumnjičeni jer su znali kako je snimak predsjednika koji mokri tokom javnog događaja procurio u javnost".

Kir je bio predsjednik otkako je Južni Sudan stekao nezavisnost 2011. Od tada nisu održani izbori. Vladini zvaničnici su više puta demantovali glasine koje kruže društvenim mrežama da predsjednik nije dobrog zdravlja. Zemlja je većim dijelom protekle decenije bila upletena u sukobe.

 

Foto naslovna: YOUTUBE/O.H.E.N.E DAVID TV./SCREENSHOT
Video: youtube.com/O.H.E.N.E DAVID TV.
Izvor: mondo.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter