Preminuo Igor Starović: Pjevač grupe -Divlji kesten- izgubio bitku za život (Video)


Preminuo Igor Starović: Pjevač grupe -Divlji kesten- izgubio bitku za život (Video)

Frontmen grupe "Divlji kesten" Igor Starović umro je danas, poslije kraće bolesti, u 56. godini.

Igor je proveo 10 godina u bendu “Divlji kesten” gdje je bio pevač, kompozitor i aranžer.

Grupa je nastala 1992. godine za vrijeme rata i odmah su postali miljenici publike. Snimili su pet albuma iza kojih su ostali veliki hitovi: “Suze krijem, same teku”, “Ti si moja muzika”, “Kristina”, “Zorane, Zorane”, “Nataša”, “Gori, gori, srce moje”…

Grupa je uživala veliku popularnost, održali su na hiljade koncerata širom zemlje i svijeta, osvajali brojne muzičke nagrade. Prije nepunih godinu dana Igor i grupa “Divlji kesten” dobili su priznanje “Beogradski pobjednik” za “doprinos i očuvanje tradicije u pop muzici”.

Igor Starović je, inače, po obrazovanju bio diplomirani arheolog, a ovu pasiju njegovao je do kraja života. Uz muziku i arheologiju njegova velika ljubav bila je i košarka, piše Blic.

 

Igoru nije bilo spasa: Doktori se pet dana borili za život pjevača

Muzičar i bivši frontmen benda Divlji kesten Igor Starović preminuo je u 56. godini nakon borbe sa bolešću.

Javnost je sad došla do novih saznanja o liječenju i smrti Igora Starovića. Naime, Igor je umro na Drugoj hirurškoj klinici.

Muzičaru je pukla aorta, a borba za njegov život trajala je pet dana. U jednom trenutku Igor se osjetio bolje, ali je kasnije ipak preminuo, piše “Kurir”.

Usljed komplikacije bolesti pluća, Igor Starović je prije mjesec dana bio u banji na liječenju.

Podsetimo, Igor je proveo 10 godina u bendu “Divlji kesten” gde je bio pjevač, kompozitor i aranžer. Grupa je nastala 1992. godine za vrijeme rata i odmah su postali miljenici publike. Snimili su pet albuma iza kojih su ostali veliki hitovi: “Suze krijem, same teku”, “Ti si moja muzika”, “Kristina”, “Zorane, Zorane”, “Nataša”, “Gori, gori, srce moje”.

 

Zdušno branio boje pop muzike: Igor nas je napustio, ali ne i njegove balade (VIDEO)

U poplavi šunda i kiča devedesetih, Igor Starović je sa grupom "Divlji Kesten" zdušno branio boje pop muzike.

Grupa “Divlji kesten” doživjela je svoj zenit sredinom i krajem devedesetih. Iako su tada muzički trendovi vodili u pravcu simbioze folk muzike i jeftinog repa, Igor Starović nije potpao pod pritisak trenda, već se čvrsto držao kursa kvalitetnih pop balada.

 

I možda nije u tom momentu bio najtraženiji i najplaćeniji, ali je svakako ostavio numere koje su sa razlogom ušle u antologiju pop muzike.

 

“Svrati ponekad”, “Nataša”, “Suze krijem, same teku”, “Zorane, Zorane”, “Kristina”, samo su neke od pesama kroz koje će živeti duh i vokal “Divljeg kestena”, piše B92.

Pjevač "Divljeg kestena" je ovako govorio o životu i karijeri "Ne smijem da budem brži od sebe i svojih godina"

Pjevač Igor Starović preminuo je danas u 56. godini nakon kraće bolesti. U jednom od posljednjih intervjua govorio je o tome kako je doživljavao muziku, ali i kako gleda na život i ljude oko sebe.

On je tada ispričao kako nikad nije imao potrebe da se vine u zvijezde, koja pjesma mu je omiljena od “Divljeg kestena” i šta mu je bio životni moto.

– Pjesme koje je sama publika odabrala kao najljepše su mi omiljene, ali kada bih morao da izdvojim neka to bude “Kristina”, “Svrati ponekad”, “Samo da te ne volim”…ma ne mogu da prestanem da ih nabrajam – kroz smijeh je tada govorio Igor i otkrio da li zaista postoji Kristina, što nosi naziv i jedan od najpoznatijih hitova.

– Kristina nije posvećena nikome. Kada se osvrnem iza sebe shvatam da su moje pjesme imale ambicije anticipirajući karakter, znači nisam pisao i izmaštao ih kao proslediću nekog prethodno emotivnog iskustva, već sam “ušao u film” i zamislio situaciju i emociju koja je proizašla iz neke ljubavi. Sve, ali sve pjesme su mi se kasnije nekada i mnogo kasnije događale u mom intimnom životu. Do zadnje strofe i note, zaista. Ali tada kada sam ih stvarao nisu, čudno je to, ali istinito. Vjerovatno je to i glavni razlog zašto me ne mali broj puta novinari, ali i ljubitelji naše muzike pitaju upravo ovo tvoje pitanje… Iskrene su do posljednje kapi emocije – govorio je za Pokazivač.

 

Kako je tada naveo, naučio da ne treba da žuri, da ne smije da bude brži od sebe, svoje muzike i svojih godina jer onda do vrha nikada neće doći. Ima svoj dio mira, svoje daljine i svoj život daleko od scene, medija i popularnosti.

Na konstataciju da se mnogi poznati brzo vinu u zvijezde, još brže padnu i budu zaboravljeni, govorio je da nikad i ništa ne može na brzinu.
– Kako stara poslovica kaže: “Kako seješ, tako žanješ”. Mada, ne postoje pravila, ja mislim da svaki umjetnik ima svoj put. Mnogi mladi ljudi mi se često obrate za savjet i prirodno je da je mladost brzina, žustrina, ali se ne može na brzinu, takvi su i rezultati na kraju – govorio je Igor.

Podsjetimo Igor je proveo 10 godina u bendu „Divlji kesten“ gdje je bio pjevač, kompozitor i aranžer i njegova karijera je bila kompletno obilježena ovom muzičkom grupom. Grupa je nastala 1992. godine za vrijeme rata i odmah na početku su bili dobro prihvaćeni od strane publike i postali su apsolutni hit. Snimili su ukupno 5 albuma: „Divlji kesten“, „Divlji u srcu“, „Ludi od ljubavi“, „Ni sunca ni kiše“, „Oči u oči“, a 2013 godine je izdata kompilacija „Igor Starović i Divlji Kesten – Zauvek“.

Nakon što se bend formirao napravili su osam ljubavnih pjesama, među kojima je bio i hit „Zorane, Zorane“. Snimili su dva spota za „Kristina“ i „Zorane, Zorane“ te su pjesme i grupa odmah nakon emitovanja spotova doživeli uspjeh. Samo nekoliko mjeseci od osnivanja Igor i Divlji Kesten su imali niz koncerata i njihov album je bilježio je visoku prodaju.

Igor je bio učesnik rialiti šou-a „Farma“ iz koje je izašao kad mu je naglo pozlilo, piše Blic.

 

Foto naslovna: Preentscreen/Youtube
Video: youtube.com
Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter