Preminuo jedan od tvoraca naše košarke i naše košarkaške škole, legendarni Dušan Duda Ivković


Preminuo jedan od tvoraca naše košarke i naše košarkaške škole, legendarni Dušan Duda Ivković

Proslavljeni srpski trener Dušan Duda Ivković preminuo je u 78. godini. Tužna vijest probudila je Srbiju u četvrtak.

Dušan Duda Ivković je preminuo, a vijest potvrdio prvi čovjek Radničkog sa Crvenog krsta:

"U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posljedica vode u plućima i herpesa", rekao je kratko Goran Kalinić za Sport Klub.

Proslavljeni selektor reprezentacije Jugoslavije i Srbije, jedan od najboljih trenera u istoriji svjetske košarke Dušan Duda Ivković, preminuo je u Beogradu u 78. godini, kaže se u saopštenju Košarkaškog saveza Srbije.

Izvor: b92.net/Infomedia Balkan

Dudi Ivkoviću je Tesla bio deda; "Bilo me je sramota da govorim"

Foto: Tanja Valić/Tanjug

Čuveni košarkaški trener Dušan Duda Ivković preminuo je rano jutros u Beogradu. Iako nikada nije želeo da se, kako kaže hvali time, jedom prilikom je otkrio da mu je Nikola Tesla deda.

"Najradije ne bih, ali hajde. Jednom su me namestili u neki televizijski žiri kad ulazi Dejan Tomašević sa gradonačelnikom Radojičićem i daje mi dukat. O čemu se radi? Nikola Tesla po majčinoj liniji Mandića meni zaista dođe deda. Otac moje bake Olge, dakle moj pradeda Trivun i Teslina majka Đuka su bili rođeni brat i sestra.

U njegovom muzeju u Beogradu stoji pismo moje bake Olge koje šalje Tesli u Ameriku, tražeći pomoć za svog sina i mog ujaka.

U njemu stoji: "Dragi brate, molim te moj Milenko je isti ti i on će da studira elektrotehniku kao ti..." Tražila je pomoć, bila su to teška vremena tridesetih godina prošlog veka i Tesla je vodio računa o njima. I da se vratim na onaj dukat sa početka priče. Kad su se rađale moje dve sestre i moj brat, Tesla ih je darovao zlatnim dukatima, jedini ga ja nisam dobio jer sam rođen u oktobru 1943, a Tesla je umro na Božić te godine.

Zašto o tome nerado govorim? Mislim da je ružno i nepristojno da jednog takvog genija bilo ko po bilo kojoj osnovi svojata. Mislim da to nije u redu. Prvi put sam o tome progovorio u Grčkoj, godinama me bilo sramota da to pominjem.

Foto: Peđa Milosavljević/StarSport

Dušan Ivković je rođen 1943. godine u Beogradu, a u košarku se zaljubio zahvaljujući starijem bratu Slobodanu Pivi Ivkoviću.

Celu igračku karijeru je proveo u Radničkom sa Crvenog krsta gde je započeo i veliku trenersku karijeru. Posle rada sa juniorima Radničkog je prešao u Partizan koji je vodio dve godine i osvojio prve trofeje u karijeri.

Te 1979. godine je sa Partizan osvojio triplu krunu (prvenstvo i kup Jugolasvaije kao i međunarodni Kup Radivoja Koraća).

Iz Partizana 1980. godine odlazi u grčki Aris gde se takođe zadržao dve godine. Potrom sledi povratak u njegov Radnički, pa trogodišnje epizode u Šibenki i Vojvodini. U Grčku se vratio 1990. kada je preuzeo PAOK .

Foto naslovna: Koca Sulejmanovic/EPA

Izvor: blic.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter