Preminuo Zafir Hadžimanov: Poznati umetnik izgubio bitku sa koronom (Video)


Preminuo Zafir Hadžimanov: Poznati umetnik izgubio bitku sa koronom (Video)

Bio je i velika zvezda zlatnog doba jugoslovenske šansone. Zafir Hadžimanov, filmski glumac, pevač i kompozitor, preminuo je od virusa korona. Bio je oženjen pevačicom i glumicom Senkom Veletanlić, sa kojom ima sina Vasila Hadžimanova poznatog džez muzičara.

Kantautor, pesnik, glumac Zafir Hadžimanov je rođen 1943. godine u Kavadarcima, Severna Makedonija. Završio je gimnaziju i muzičku školu u Skoplju, gde je počeo da se bavi muzikom i pozorištem. 1967.godine diplomirao je glumu na FDU u Beogradu. Paralelno sa studijama, nastupao je kao pevač zabavne muzike i snimio svoje prve dve ploče na kojima je i autor tekstova.

VIDEO:

 

Tih šezdesetih godina nastupao je na svim festivalima u Jugoslaviji. Na “Opatiji 65” sa pesmom “Zašto dolaziš samo s kišom” osvojio je prvu nagradu. 1967.godine na festivalu u Varaderu, Kuba, proglašen je za najpopularnijeg pevača. Išao je na turneje po SSSR-u, snimao televizijske šou programe. Na festivalu u Opatiji 1969.godine izveo je šansonu “Bio je maj”, svoj najpoznatiji evergrin.

VIDEO:


Uporedo sa pevačkom, tekla je i njegova glumačka karijera: igrao je glavne uloge u filmovima Žike Mitrovića “Nož” i Trajčeta Popova ” Makedonska krvava svadba”, i u još nekoliko filmova. Igrao je na mnogim pozorišnim scenama u Jugoslaviji, kao i u Forum Teatru u Bostonu.

Zafir je bio veoma cenjen pesnik i kantautor. Komponovao je mnoge šansone i balade na stihove srpskih i makedonskih pesnika. Borio se za očuvanje i popularisanje starih makedonskih narodnih pesama. Komponovao je i muziku za pozorište, film i tv serije i emisije. Bio je u dugogodišnjem braku sa pevačicom Senkom Veletanlić, a njihov sin Vasil se takođe uspešno bavi muzikom.

VIDEO:

 

Nastupao je na scenama širom sveta, u Boljšoj teatru, Opera hausu, Pariskoj Olimpiji… Paralelno sa scenskim i muzičkim radom Zafir Hadžimanov piše i objavljuje poeziju na srpskom i na makedonskom jeziku. Bio je autor teksta, stihova i muzike prvog makedonskog mjuzikla “Halo, buđenje”. Vlada R. Makedonije mu je dodelila titulu Ambasadora kulture R. Makedonije u R. Srbiji.

Foto naslovna: avaz.ba

Izvor: telegraf.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter