Pribe završava izvještaj o slučaju -Dragičević- i -Memić-, kao i stanju u pravosuđu BiH krajem septembra

Pribe završava izvještaj o slučaju -Dragičević- i -Memić-, kao i stanju u pravosuđu BiH krajem septembra

Izvještaj njemačkog pravnog stručnjaka Rajnharda Pribea o stanju u pravosuđu BiH trebalo bi da bude završen do kraja septembra.

Odlično obaviješteni izvori portala Insajder.in iz diplomatskih krugova otkrivaju da će Pribeov izvještaj umnogome podsjećati na njegovu raniju analizu stanja u pravosuđu Sjeverne Makedonije, koja je, kako ističu, dovela do radikalnih promjena u toj državi.

– Pribeov izvještaj potpuno će biti posvećen stanju u pravosuđu BiH. S obzirom da je sličan izvještaj svojevremeno radio za Sjevernu Makedoniju i da je to dovelo do ozbiljnih zaokreta u radu pravosuđa te zemlje, afirmacije rada specijalnog tužioca i čitavog niza drugih stvari, nešto vrlo slično može se očekivati i u izvještaju koji će do kraja septembra biti predstavljen najvišim institucijama EU – ističu izvori pomenutog portala.

Oni, između ostalog, tvrde i to da bi tek nakon objavljivanja navedenog izvještaja uglednog njemačkog pravnika moglo da dođe do promjena i u sastavu i načinu rada Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

– Iako je povjerenje građana u rad domaćeg pravosuđa već dugo ozbiljno narušeno, a afera “potkivanje” teško narušila kredibilitet čelnika VSTS-a, tek nakon objavljivanja Pribeovog izvještaja mogu se očekivati energičniji koraci međunarodne zajednice i pritisci na nadležne u BiH da konačno razriješe tu krizu. Nedavno podnošenje krivične prijave protiv predsjednika VSTS-a Milana Tegelitije, koju je potpisalo 1 300 građana BiH, neće imati bilo kakvog efekta sve dok EU i međunarodna zajednica ne izvrše snažan pritisak da se pravosuđe očisti od ljudi koji su tamo postavljeni po političkoj liniji, te da se konačno počnu kažnjavati vinovnici velikih korupcionaških i kriminalnih afera – tvrde sagovornici Insajdera.

Povod za izdavanje naloga evropskih institucija Rajnhardu Pribeu za pravljenje izvještaja o stanju u pravosuđu BiH bili su slučajevi nerazjašnjenih ubistava Davida Dragičevića i Dženana Memića. Pojedini mediji ranije su objavili da od Pribeovog izvještaja direktno zavisi nastavak evropskog puta BiH, odnosno da Evropski savjet neće odobriti dalje približavanje BiH EU bez temeljnih reformi pravosudnog sistema.

Kako je najavljeno, Pribe bi u svom izvještaju najviše pažnje trebalo da posveti radu i odnosima između policije i tužilaštava, kao i aktivnostima tužioca nakon pokretanja istraga i podizanja optužnica.

Podsjećamo, Pribe je u BiH već obavio razgovore s entitetskim i državnim predstavnicima policijskog i pravusudnog sektora i interesovao se na koji način se provode postupci koji su izazvali veliko nezadovoljstvo u javnosti.

 

Izvor: insajder.in