-Prijateljsko- poslovanje bez tendera: A Škrbićevom zetu novih 1,1 milion KM od -Elektroprivrede RS-!


-Prijateljsko- poslovanje bez tendera: A Škrbićevom zetu novih 1,1 milion KM od -Elektroprivrede RS-!

Kompanija „Dwelt“ u vlasništvu Stefana Krenete, zeta dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranka Škrbića, dobila je od „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) 1,1 milion maraka za nadogradnju softverske platforme.

Važno je napomenuti da je „Elektroprivreda“ kompaniji „Dwelt“ prije tri godine dala 14,5 miliona KM za implementaciju softverske platforme, dok sada za nadogradnju ove platforme daje još 1,1 milion maraka.

Konkretno, Krneta je sada dobio posao nadogradnje softverske platforme za podšku snabdijevanja električnom energijom – implementacija arhivske baze podataka.

ERS je, kao i prvi put, ugovor dodijelio na najnetransparentniji mogući način, odnosno pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

Kao razlog zbog čega je nabavka sprovedena pregovaračkim postupkom ERS je naveo da su to uradili uvažavajući činjenicu da bi arhivska baza podataka bila integralni dio softverske platforme za podršku snabdijevanju, te da je za njenu implemetntaciju potrebno imati pristup i detaljno poznavati arhitekturu i dizajn postojeće produkcione baze podataka.

Naglašavaju i da je ugovorom o nabavci softverske platforme definisano da njeno održavanje i mijenjanje može vršiti samo proizvođač ili ovlašteni predstavnik  proizvođača, koji je nosilac autorskog prava.

Na isti način su i ranije pravdani brojni milionski ugovori koje je Krneta takođe dobio pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

Podsjećanja radi, „Dwelt“ je jedna od omiljenih firmi „Elektroprivrede Republike Srpske“, kao i preduzeća koja posluju u okviru holdinga.

Tako je ova kompanija nedavno od banjalučke „Elektrokrajine“ dobila 1,7 miliona KM za nabavku hardvera i softvera.

Za nabavku softvera su i u junu od „Elektro Bijeljine“ dobili dva miliona KM.

Podsjetimo, ova firma je u prošloj godini zaradila 4,7 miliona KM.

Piše: Bojana Ninković
Foto naslovna: Agencije
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter