Privatna država -Crna lista- SAD potvrđuje da institucije oba entiteta i BiH rade samo za pojedince i političke stranke?


Privatna država -Crna lista- SAD potvrđuje da institucije oba entiteta i BiH rade samo za pojedince i političke stranke?

Crna lista SAD potvrdila ono što se spekulisalo: Osmica koristio OBA za potrebe SDA. Ono što je vlast u Srpskoj upozoravala odavno, postalo je zvanično nakon što su SAD na „crnu listu“ stavile bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmicu: OBA je korištena protiv političkih protivnika SDA.

Mehmedagić je, navodno, koristio državnu (federalnu) telekomunikacionu kompaniju „BH Telekom“ za prikupljanje mobilnih aktivnosti od političara koji nisu povezani sa SDA.

– Mehmedagić je takođe dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom u entitetu Republika Srpska (RS). Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz “Osmorke”, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA. Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku – navodi se u saopštenju američkog OFAC.

OFAC imenuje Mehmedagića na osnovu E.O. 14033 za saučesništvo u korupciji u vezi sa Zapadnim Balkanom, ili direktno ili indirektno umiješano u korupciju, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe, ili podmićivanje.

Istraživač Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku Vuk Vuksanović, uz ogradu da ne može da govori o tome šta ovo znači za sistem nacionalne bezbjednosti u BiH, kaže da da je evidentno da američke sankcije Osmici govore da je sistem ugrožen političkim podjelama kao i podjelama između entiteta i različitih političkih frakcija.

Foto: Al Jazeera Balkans/You Tube/Screenshot/Vuk Vuksanović

– I da to upravio dovodi do ovakvih problema. To je samo po sebi očigledno. A svakako to što je Mehmedagić stavljen na crnu listu SAD, to itekako govori da je čak i za Vašington bilo nešto što se ne može tako lako oprostiti. Da je u pitanju dovoljno ozbiljan grijeh da se stavlja i na crni spisak. Spisak evidentno postaje sve ekspanzivniji iz dana u dan i sankcija idu mimo podjela na entiteta i na narode u BiH jer su svi predstavnici zastupljeni na tom američkom spisku. Vašington sve elite u BiH doživljava kao problem u funkcionisanju države i to na neki načim objašnjava zašto se svi tamo nalaze. Ovo pokazuje koliko je Vašington zapravio kivan na alite u oba entiteta – kaže Vuksanović za Srpskainfo.

Postavlja se pitanje na koji način odvojiti moć obavještajnog sektora u BiH od bilo koje, naročito vladajuće, političke elite?

– To bi bolje objasnile kolege koje se bave službama bezbjednosti. Ali svakako, sa jedne strane, postoji ono što je u zakonodavstvo. Isto tako, postoje i drugi, jači mehanizmi. Uloga parlamenta, uloga specijalnih komisija za to. Ali isto tako treba da postoje i drugi vidovi. Pitanje je koliko je osoba koja se imenuje za mjesto direktora povezana sa političkim liderima. To su oni kriterijumi koji su u demokratskim zemljama sastavni dio postupanja – kaže Vuksanović.

Foto: SRNA/Milorad Dodik

Podsjećamo, lider SNSD i aktuleni predsjednik RS, Milorad Dodik u nekoliko navrata je izjavljivao da je OBA BiH „neprijateljska organizacija“ prema Republici Srpskoj.

– Obavještajno-bezbjednosna agenciji (OBA) BiH je strana organizacija ubačena da radi protiv Srpske. Republika Srpska, prema Ustavu, ima pravo na svoju obavještajnu službu i radiće u tom pravcu. Republika Srpska i u ovom trenutku ima informativno-obavještajnu strukturu koja može da parira svim opasnostima te vrste. OBA mene posmatrala kao neprijatelja i to nije služba koja koristi narodima BiH, nego je obavještajna služba američke Centralne obavještajne agencije. Ja nisam nikada bio siguran u njih, niti sam se oslanjao na njih. Svaka obavještajna tajna služba štiti predsjednika, Predsjedništvo. Oni su direktno radili protiv mene. Pakovali su one priče za sankcije. Oni pričaju i šire priču o negativnom ruskom uticaju – rekao je Dodik u novembru 2022.

NEKAD BILO…

Ne tako davno, samo prije pet, šest godina, tadašnji direktor OBA BiH bio je u sjajnim odnosima sa američkom administracijom i njihovom Centralnom obavještajnom agencijom (CIA). Zamjenik direktora CIA Bišop boravio je u posjeti BiH u aprilu 2019. a službeni domaćin ove posjete bila je upravo Osmica. Tada je iz OBA saopšteno da je iskazana „obostrano zadovoljstvo jakim partnerstvima dvije agencije, da je dogovorena još intenzivnija saradnja po svim pitanjima od zajedničkog interesa“. Godinu dana prije toga, Osmicu su posjetili čelnici Federalnog istražnog biroa FBI i uručili mu plaketu za dobru saradnju.

Piše: Slobodan Popadić
Foto naslovna: OBA BiH
Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter