Progon dizelaša iz nemačkih gradova, 12 miliona automobila na prodaju

Progon dizelaša iz nemačkih gradova, 12 miliona automobila na prodaju

Savezni upravni sud u Nemačkoj presudio je da gradovi u toj zemlji mogu da uvedu zabranu vožnje dizel-automobila u okviru borbe protiv zagađenja vazduha. To znači da će oko 12 miliona dizel-automobila ispod standarda „evro šest“ od 2020. godine morati da se parkira na periferiji, a njihovi vlasnici moraju da koriste javni transport.

Stručnjaci kažu da će se ova odluka odraziti i na nas, jer će najveći broj polovnih vozila iz Nemačke doći će na Balkan, a cena automobila drastično će pasti.

Ovaj potez nemačkog suda sniziće vrednost oko 12 miliona takvih vozila na najvećem evropskom tržištu automobila i primorati proizvođače na skupe modifikacije.

Mnogi od njih izbaciće proizvodnju dizel-automobila iz fabrika već sledeće godine. Orijentacija je da do 2025. iz evropskih fabrika isključivo izlaze električna vozila.

„Danas je potpuno izvesno da su elektromobili naša budućnost u narednih pet do deset godina“, kaže doktor Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta.

Od 15 miliona dizel-automobila koliko ih je bilo na putevima Nemačke prošle godine samo 2,7 miliona ima motore sa najnovijim „evro 6“ standardom, tako da nas očekuje talas jeftinih dizel-vozila sa Zapada, kažu u udruženju uvoznika.

Čak 160.000 polovnih automobila Srbija godišnje uvozi. Ta cifra je više od 600.000 u poslednjih pet godina. Ukoliko se ne spreči uvoz ovih ekološki neprihvatljivih vozila može doći do još većeg zagađenja, koje je i sada u Beogradu 13 puta veće nego što je dozvoljeno.

Uvoznici su umesto zabrane uvoza predložili ministarstvu rigoroznu kontrolu emisije gasova na tehničkim pregledima i posebne takse za one koji najviše zagađuju vazduh.

„Imali smo da sada situaciju, da su automobili koji su na električni ili hibridni pogon, iz razloga što su teži, dodatno opterećuju taksama, a automobili koji su daleko veći zagađivači imaju mnogo manje takse“, ističe Miloš Petrović iz Udruženja uvoznika i delova Srbije.

Perspektive ima, kažu u udruženju uvoznika, jer naša industrija može lako ući u proizvodnju novih vozila na električni pogon. Potrebno je samo na vreme doneti zakone, kažu uvoznici.


Izvor: RTS