-Prointer- nije dostavio ponudu za sistem -Šuma-, rok istekao

-Prointer- nije dostavio ponudu za sistem -Šuma-, rok istekao

Zakonski rok u kojem je firma „Prointer ITSS“ trebalo da dostavi ponudu za izradu integralnog informacionog sistema za „Šume Republike Srpske“ je istekao, a ponuda nije stigla, potvrđeno je za portal CAPITAL u javnom preduzeću.

Naime, kompanija „Prointer ITSS“ ocijenjena je kao jedina kvalifikovana za izradu integralnog informacionog sistema koji su „Šume RS“ spremne da plate više od 17 miliona KM.

Tu odluku u „Šumama“ su donijeli 29. oktobra i isti dan je upućen poziv „Prointeru“ da svoju ponudu dostave u roku od 35 dana. To su u „Šumama“ naveli u odgovoru CAPITAL-u 30. oktobra, što smo objavili u tekstu „`Šume RS`: Za izradu IT sistema sposoban samo `Prointer`“.

Rok od 35 dana istekao je 3. decembra, a do jutros, kada smo dobili odgovor iz „Šuma“, nije dostavljena ponuda grupe ponuđača koju predvodi „Prointer“.

Iz „Šuma“ do objave teksta nismo dobili odgovore na pitanja da li će postupak nabavke informacionog sistema biti poništen s obzirom da „Prointer“ nije dostavio ponudu u zakonskom roku, kao ni od „Prointera“ da li su i zbog čega odustali od ove nabavke.

Šta kaže Zakon o javnim nabavkama?
Član 39. koji definiše način određivanja rokova kaže da se “Rok za prijem ponuda u ograničenom i pregovaračkom postupku sa i bez objave obavještenja računa od dana upućivanja poziva za dostavu ponuda kvalificiranim kandidatima”.

Član 40. koji definiše redovne rokove za podnošenje zahtjeva za učešće i ponuda kaže da je “ugovorni organ dužan utvrditi, u slučaju ograničenog postupka, minimalni rok za prijem ponuda ne kraći od 35 dana od dana upućivanja poziva kvalificiranim kandidatima za dostavu ponuda”.

Iz Šuma su u odgovoru CAPITAL-u naveli da je rok za dostavu ponuda 35 dana.

Član 26. koji definiše ograničeni postupak kaže da su “Šume” dužne da “provedu javno otvaranje blagovremeno primljenih ponuda”.

Tender saga od 2017. godine
Naime „Šume“ su još u septembru 2017. godine planirale da izdvoje 5,5 miliona KM za nabavku novog informacionog sistema.

 „Šume Srpske“ kupuju softver za 5,5 miliona KM!

Međunarodni tender za nabavku integralnog informacionog sistema, navedene vrijednosti, raspisan je u junu prošle godine.

Na tender se javio samo „Prointer ITSS“ koji je za taj posao tražio čak 15,7 miliona KM, odnosno tri puta više od plana, zbog čega je javna nabavka poništena, objavio je CAPITAL.

 Propao „Prointerov“ plan gole sječe „Šuma RS“

Vlasti Srpske su procjenu „Prointera“ shvatile ozbiljno, pa su odlučile da plate čak i više, odnosno da za informacioni sistem „Šuma“ daju više od 17 miliona KM.

Cijena informacionog sistema sa 5,5 miliona skočila na čak 17 miliona KM!

Vlasnik i direktor kompanije „Planet soft“ Vedran Jarić tvrdio je u avgustu ove godine da je cijena od 17 miliona maraka za informacioni sistem „Šuma“ prenaduvana, a uslovi u tenderu namješteni za firmu „Prointer“.

Jarić: Tender „Šuma“ naštiman za „Prointer“

Kompanija „Prointer ITSS“ odbacila je navode Jarića da su uslovi u tenderu za informacioni sistem “Šuma” namješteni za njih, ali su istakli da su spremni da „…doprinesu unapređenju poslovanja u tom javnom preduzeću“.

„Prointer“ spreman da implementira softver u „Šumama RS“

„Prointer“ je tužio Jarića, RTV BN, portal CAPITAL i glavnog i odgovornog urednika portala Sinišu Vukelića za povredu ugleda i traže odštetu od 5.100 KM.

“Prointer” je u tužbi naveo da je Jarić tvrdnjom da se uslovi u tenderu štimaju “Prointeru” imao za cilj direktno diskreditovanje “Prointera” i da izvrši pritisak na institucije i “Šume RS”. Za CAPITAL i RTV BN su naveli da su prenošenjem Jarićevih tvrdnji imali za cilj diskreditaciju “Prointera” i stvaranje atmosfere da je poslovanje “Prointera” nezakonito i sumnjivo čime se narušava njegov poslovni ugled.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da je njegov sin Igor Dodik povezan sa kompanijom „Prointer ITSS“.

Dodik potvrdio da mu je sin povezan s „Prointerom“

Izvor: capital.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks