Promjene u SNSD-u: Maratonci (Radmanović, Špirić..) trče počasni krug a oko Dodika samo najlojalniji


Promjene u SNSD-u: Maratonci (Radmanović, Špirić..) trče počasni krug a oko Dodika samo najlojalniji

Već izvjesno vrijeme nekadašnje “udarne pesnice” SNSD-a, Nebojša Radmanović i Nikola Špririć, gurnute su u drugi plan i sve rjeđe se pojavljuju u javnosti, te se čini kako pomenuti maratonci trče počasni krug u najvećoj političkoj partiji u Srpskoj.

Pomenuti dvojac sve rjeđe se oglašava čak i kad je potrebno braniti odluke stranačkog šefa ili stajati na “braniku” Dodikovih političkih, pa i pravnih bitaka kao što je ona pred Sudom BiH.

Umjesto Radmanovića, a posebno Špirića, koji je donedavno bio dežurni komentator i najomiljeniji sagovornik medija bliskih vlastima kad god je trebalo napasti sarajevsku političku “čaršiju”, obračunavati se s “izdajničkom” opozicijom, hvatati se u koštac sa stranim ambasadorima ili braniti lidera SNSD-a od napada sa “mrskog Zapada”, posljednjih mjeseci u prvi plan iskočila su neka druga imena.

Prije svih, živopisna mlada nada SNSD-a iz Doboja, Sanja Vulić, koja je za samo par godina doživjela meteorski uspon u stranačkoj hijerarhiji i od odbornice u dobojskoj skupštini prvo skočila do fotelje u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, zatim šefice kluba poslanika SNSD-a, da bi na nedavnoj sjednici Glavnog odbora SNSD-a bila izabrana za potpredsjednika stranke.

Vulićeva je takođe, zajedno sa Radovanom Kovačevićem, Miloradom Kojićem, Aleksandrom Goganovićem i ostalim “junošama” iz SNSD-a, najagresivniji branilac lika i djela stranačkog šefa pred Sudom BiH, a Vulićkino javno pominjanje majke sudijama koje sude njenom “Bogu” sablaznilo je čak i one koji su već oguglali na “neposredni” vokabular Milorada Dodika i njegovih političkih učenika.

U isto vrijeme, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić sada su i javno poslati u “ćošak” tako što su sa funkcija potpredsjednika stranke sklonjeni u politički savjet SNSD, a na njihova mjesta došli su Vulićeva, Miroslav Bojić i Luka Petrović, koga je na mjestu SNSD-ovog genseka zamijenio Srđan Amidžić.

Petroviću je to svakako nazadovanje jer je sa pozicije generalnog sekretara partije imao daleko veći uticaj od protokolarne, potpredsjedničke funkcije. Iako se o razlozima za pomenutu rotaciju ne govori javno, nezvanično se među SNSD-ovim kadrovima u prvi plan stavlja Petrovićevo približavanje pojedinim beogradskim adresama, u većoj mjeri u odnosu na banjalučke.

Da li se u SNSD dešava smjena generacija, da li je možda u pitanju taktika iskusnih političkih lisaca Špirića i Radmanovića, koji mudro čekaju rasplet situacije puštajući mlade da se “zalijeću”, ili su pak vremešni “senatori” vladajuće partije došli u nemilost stranačkog šefa, odgovore smo potražili od analitičara i dobrih poznavaoca ovdašnjih političkih prilika.

Prema mišljenju političkog analitičara Tanje Topić, već duže vrijeme je primjetno da su u javnom prostoru, kako kaže, mladi politički lavovi nadjačali vikom političke seniore iz redova vladajuće političke partije u Republici Srpskoj.

“Ti glasovi su posebno jaki u dijelu borbe da se zaštiti partijski šef, što govori o dva stila političkog ponašanja među uzdanicama ove stranke. Mladi očito više grizu, spremniji su na korišćenje svih sredstava, i dozvoljenih i nedozvoljenih, u odbrani lika i djela svog stranačkog šefa. S druge strane, stariji provjereni stranački kadrovi mudrije djeluju iza kulisa, bez prevelike pompe i javne vike, čekajući pogodan trenutak da se javno izjasne. Zavisno od okolnosti”, kaže Topićeva za Gerilu.

Posljednja dešavanja u Sudu BiH i medijska odbrana lika i djela Milorada Dodika, prema ocjeni političkog analitičara Nebojše Tojagića, jasno pokazuju da je u toku smjena generacija u najjačoj stranci. On smatra da se tu ne radi o namjernom guranju u prvi plan onih s manjkom političkog iskustva.

“Imenovanje Sanje Vulić za potpredsjednicu SNSD-a već je ukazivalo na to, ali ova zadnja dešavanja pokazuju da se stara garda SNSD-a u vidu Nebojše Radmanovića, Nikole Špirića, pa čak i njihovih političkih pulena, polako povlači”, kaže Tojagić za naš portal.

Da li je u pitanju svojevoljno povlačenje ili gubitak dosadašnjih pozicija, prema njegovim riječima, pokazaće vrijeme.

“To će se vidjeti već na lokalnim izborima. U svakom slučaju, Sanja Vulić, Radovan Kovačević, postaju uzdanice i dalje neprikosnovenog lidera Milorada Dodika”, zaključuje Tojagić.

Foto naslovna: Sjednica Izvršnog komiteta SNSD, Banja Luka, 12.9.2023.
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter