Protest zbog izgradnje male HE u Višegradu (Video)

Protest zbog izgradnje male HE u Višegradu (Video)

U Višegradu je održana protestna šetnja povodom planiranih gradnji mini hidrocentrala na Rzavu, a organizovano je i potpisivanje peticije pod nazivom „Ne damo Rzav i Stop MHE“.

Na protestu i mirnoj šetnji od Trga palih boraca do Traga Ive Andrićga u kompleksu Andrićgrada učestvovalo je oko 200 građana.

Zvanično ovaj protest je organizovala Neformalna grupa građana „Odbranimo rijeke Višegrada“  na čelu sa Dejanom Furtulom i Udruženje ribara Drinska jezera.

„Mi planiramo da organizujemo i javnu debatu pošto investitori mini-hidroelektrane je nisu održali na koju ćemo pozvati i njih i stručnjake iz ove oblasti iz Srbije i BiHkako bi građani znali o čemu se ovdje radi, „ rekao je Dejan Furtula.

Predsjendik Udruženja ribolovaca „Drinska jezera“ Aleksandar Кojić je potvrdio da je ova asocijacija građana jedan od organizatora skupa, šetnje i potpisivanje peticije.

„Mi pokušavamo dana sve mirne leganlne načine pokušavamo da spriječimo izgradnju mini-elektrana jer je rijeka Rzav prirodno mrijestilište mnogih vrsta riba pogotovu mladice koja je pravo bogatvo", dodao je Кojić.

Anes Padić iz sarajevske „Eko-akcije“ kaže da se u Višegradu dešava sve ono što se događa u BiH.

„Postoji namjera da se izgradi više od 400 malih hidroelektrana na na 250 riječnih tokova. Da kažemo da BiH ova struja ne treba jer ona sad izvozi svaki treći proizvedeni kilovat, „ istakao je Pradić.

Zanimljivo je da je na sajtu opštine najava protesta objavljena u 12 časova u vrijeme kad je mirna šetnja već  započeta.

Mladi socijaldemokrati Višegrada su pozvali građane da učestvuju u potpisivanju peticije i šetnji  i napisali da to podržava načelnik opštine Mladen Đurević i opštinsko rukovodstvo stranke.

Indikativno je da je SNSD u Višegradu podržao peticiju i mirnu šetnju protiv izgradnje mini hidroelektrana a Vlada Republike Srpske je 18.decembra prošle godine donijela odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za izgradnju male hidroelektrane Bijeli Rzav na istoimenoj rijeci.

Nakon šetnje održan je sastanak organizatora skupa i načelnika Đurevića ali su za davanje izjava pozvani samo režemski mediji.

Građani Višegrada smatraju da bi izgradnja mini hidroelektrana trajno narušila prirodnu sredinu i staništa sliva rijeke Rzav i ušća u Drinu.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske donijela je odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za izgradnju dvije male hidroelektrane u Višegradu, a procijenjena vrijednost investicija je oko 3,12 mil KM.

Planirana je izgradnja dvije male hidroelektrane, Crni Rzav čija je procijenjena vrijednost postrojenja oko 1,66 miliona KM, dok je vrijednost mini hidrocentrale Bijeli Rzav oko 1,46 miliona KM.

Inicijativu za dodjelu koncesija za izgradnju ove dvije male hidroelektrane dostavilo je privredno društvo VG Ekoenergija iz Višegrada.

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks