Protivpodmornički brod stigao u luku Sevastopolj

Protivpodmornički brod stigao u luku Sevastopolj

Veliki ruski protupodmornički brod "Severomorsk" iz sastava ruske Sjeverne flote stigao je u Sevastopolj nakon šest mjeseci putovanja, javili su ruski mediji.

Neimenovani dopisnik agencije TASS navodi da je ruski brod ušao u sevastopoljsku luku oko 9.15 sati po moskovskom vremenu i da su ga dočekali mornari Crnomorske flote i vojni orkestar.
Posadu su dočekali komandant Crnomorske flote Aleksandar Mojsejev i zamjenik komandanta Sjeverne flote, viceadmiral Viktor Sokolov.

Očekuje se da će brod ostati u Sevastopolju mjesec, a u tom periodu će biti pod operativnom kontrolom Crnomorske flote.

Brod je krenuo na putovanje u julu, a od septembra do decembra posada je uspješno izvršila misije u vezi s borbom protiv pirata i osiguravanja sigurnosti civilnih plovila u Indijskom okeanu, Adenskom zaljevu, Crvenom moru i Arapskom moru.

Tokom putovanja brod je prešao 30.000 nautičkih kilometara, prijavljujući se u lukama u Alžiru, Pembi, Viktoriji, Antsiranani, Džibutiju, Karačiju i Limasolu, a mornari na "Severomorsku" Novu godinu su dočekali u vodama Sredozemnog mora.

Posada broda učestvovala je u vojnim vježbama Rusije i Pakistana u Indijskom okeanu i u vježbama ruske mornarice u Sredozemnom moru.

 

Foto naslovna: Wikipedia/Luka u Sevastopolju
Izvor: Srna/avaz.ba