Prve posljedice američkih sankcija: Blokirani računi, stambeni krediti -na ledu- Imaš pare na računu, ali..?


Prve posljedice američkih sankcija: Blokirani računi, stambeni krediti -na ledu- Imaš pare na računu, ali..?

Jedna komercijalna banka u BiH je zbog sankcija koje je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo pojedincima u Republici Srpskoj "zbog destabilizirajućih aktivnosti", blokiralo račun jednom svom klijentu koji je sankcionisan.

Koliko god se trudili da javnosti predstave da američke sankcije nemaju uticaja na njih, pojedinci kojima su uvedene sankcije sve više trpe posljedice zbog toga, posebno na ličnom planu.

Jedna komercijalna banka u BiH je zbog sankcija koje je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo pojedincima u Republici Srpskoj “zbog destabilizirajućih aktivnosti”, blokiralo račun jednom svom klijentu koji je sankcionisan. Zbog toga ta osoba ne može vraćati stambeni kredit koji ima u toj banci, bez obzira što ima sredstva za njega. Nezvanično radi se o jednom od funkcionera u Republici Srpskoj.

Iako sankcionisani pojedinci u javnost izlaze s tvrdnjama da ih sankcije ne dotiču, ipak je sve više primjera da itekako snose posljedice zbog toga.

Podsjećamo, Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD uvela je sankcije za više osoba iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Posljednji koji je sankcionisan je ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić. Prije njega na crnu listu su, između ostalih, stavljeni i bivši direktor Obavještajno bezbjednosne agencije Mehmed Osmanagić “Osmica”, bivši predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija, bivša glavna tužiteljka Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsjednik Vlade RS Radovan Višković i ministar pravde u Vladi RS Miloš Bukejlović.

Među prvima kome su Sjedinjene Države uvele sankcije bio je bivši predsedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić.

Naravno, nezaobilazan na “crnoj listi” je i predsjednik Republike Srpske kome su, pored američkih, uvedene i sankcije Velike Britanije. Pored toga, SAD su sankcije uvele i sinu i kćerki Milorada Dodika.

Američke sankcije, pored institucionalnih posljedica, kao što je stopiranje kredita zato što se na čelu institucije nalazi sankcionisana osoba, sve više ostavljaju posljedice i na privatne živote sankcionisanih. Istovremeno, sankcionisani političari nastavljaju po starom, “gurajući prst u oko” međunarodnoj zajednici.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter