Prvi čovjek UN-a objasnio Željki Cvijanović: PIC jedini nadležan za imenovanje Visokog prestavnika BiH (Foto)


Prvi čovjek UN-a objasnio Željki Cvijanović: PIC jedini nadležan za imenovanje Visokog prestavnika BiH (Foto)

Prvi čovjek UN-a odgovorio na pismo Željke Cvijanović. U pismu je Cvijanović zatražila od Guterresa da dostavi odluka Vijeća sigurnosti o imenovanju Schmidta

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres poslao je odgovor Misiji BiH pri svjetskoj organizaciji preko koje je 11. jula u ured generalnog sekretara proslijeđeno pismo Željke Cvijanović, u tom trenutku predsjedavajuće Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

U pismu je Željka Cvijanović zatražila od generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa da se dostave dokumenti, odnosno odluka Vijeća sigurnosti UN-a o imenovanju Christiana Schmidta na mjesto Visokog međunarodnog predstavnika u BiH.

“Poštovani generalni sekretaru, kao izabrani član i trenutno predsjedavajuća tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ljubazno tražim da nam dostavite relevantne dokumente od značaja za našu zemlju, odnosno odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o imenovanju njemačkog diplomate Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini u skladu s Aneksom 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski sporazum) iz 1995. godine”, stajalo je u pismu koje je uputila Željka Cvijanović.

U odgovoru generalnog sekretara, koji je na svom Twitter nalogu objavio dopisnik AlJazeere Balkan iz Vašingtona Ivica Puljić se navodi:

“U vezi implementacije civilnog dijela Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini želim vas podsjetiti da Ujedinjeni narodi nisu potpisnici Daytonskog mirovnog sporazuma niti su članovi PIC-a (Vijeća za implementaciju mira), jedinog releventnog tijela za imenovanje Visokog međunarodnog predstavnika za BiH. Dokumenti Vijeća sigurnosti su javnosti na raspolaganju u službenom dokumentacijskom sistemu UN-a na adresi https://documents.un.org “, navedeno je.

“Sekretarijat Ujedinjenih naroda ostaje posvećen podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka održivom miru i razvoju. Nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti saradnju sa svim elementima u državi koji vode tom cilju”, stoji u odgovoru.

Puljić je uz snimku Guterresovog odgovora dodao:

“Ovim su otklonjene svake sumnje da Vijeće sigurnosti treba potvrditi postavljenje Visokog međunarodnog predstavnika u BiH o čemu godinama neutemeljeno galame Milorad Dodik i njegovi sateliti. Dakle, Christian Schmidt jeste legalno postavljen na mjesto Visokog predstavnika, napisao je.

Foto naslovna: Pixell 
Izvor: fokus.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter