-Pukla- još jedna američka banka: JPMorgan preuzeo First Republic


-Pukla- još jedna američka banka: JPMorgan preuzeo First Republic

JPMorgan Chase preuzeo je sve depozite First Republica, uključujući neosigurane depozite, i "znatnu većinu imovine", navodi se u priopćenju. Dionice JPMorgana porasle su 2,6% u trgovini prije tržišta na vijestima. Kalifornijski Odjel za financijsku zaštitu i inovacije rekao je da je preuzeo banku i imenovao Federalnu korporaciju za osiguranje depozita stečajnim upraviteljem. FDIC je prihvatio ponudu JPMorgana za imovinu banke.

"Kao dio transakcije, 84 ureda First Republic Bank u osam država ponovno će se otvoriti kao podružnice JPMorgan Chase Bank, Nacionalne udruge, danas tijekom uobičajenog radnog vremena", stoji u priopćenju FDIC-a.

"Svi deponenti First Republic Bank postat će deponenti JPMorgan Chase Bank, Nacionalne udruge, i imat će puni pristup svim svojim depozitima."

Jamie Dimon, predsjednik i glavni izvršni direktor JPMorgana, rekao je da je preuzimanje minimiziralo troškove Fonda za osiguranje depozita.

“Naša vlada pozvala je nas i druge da se pojačamo, što smo i učinili”, rekao je u izjavi. "Ova akvizicija općenito skromno koristi našoj tvrtki, povećava dioničare, pomaže u daljnjem unaprjeđenju naše strategije bogatstva i komplementarna je našoj postojećoj franšizi."

Od iznenadnog kolapsa banke Silicon Valley u ožujku, pozornost je usmjerena na First Republic kao najslabiju kariku u američkom bankarskom sustavu. Poput SVB-a, koji je opsluživao zajednicu tehnoloških startupa, First Republic je također bio svojevrsni zajmodavac sa sjedištem u Kaliforniji. Usredotočio se na pružanje usluga bogatim Amerikancima s obale, mameći ih niskim hipotekama u zamjenu za ostavljanje gotovine u banci.

Ali taj se model raspao nakon kolapsa SVB-a, budući da su klijenti First Republic povukli više od 100 milijardi dolara depozita, otkrila je banka u svom izvješću o zaradi 24. travnja. Institucije s visokim udjelom neosiguranih depozita poput SVB-a i First Republica našle su se ranjivima jer su se klijenti bojali gubitka ušteđevine u banci.

Dionice First Republic pale su 97% do sada ove godine od zatvaranja u petak.

To odljev depozita prisililo je First Republic da se uvelike zaduži kod Federalnih rezervi kako bi održala poslovanje, što je pritiskalo marže tvrtke jer su njezini troškovi financiranja sada daleko veći. Prema riječima glavnog stratega BCA Researcha Douga Peta, First Republic je u posljednje vrijeme činio 72% svih zaduživanja iz Fed-ovog diskontnog prozora.

Dana 24. travnja, izvršni direktor First Republica Michael Roffler pokušao je prikazati sliku stabilnosti nakon događaja u ožujku. Odljevi depozita usporili su se posljednjih tjedana, rekao je. Ali dionice su pale nakon što je tvrtka odustala od svojih prethodnih financijskih smjernica, a Roffler je odlučio ne odgovarati na pitanja nakon neuobičajeno kratke konferencije.

Savjetnici banke nadali su se da će uvjeriti najveće američke banke da ponovno pomognu Prvoj Republici. Jedna verzija plana koja je nedavno kružila uključivala je traženje od banaka da plate više od tržišnih stopa za obveznice u bilanci First Republic, što bi joj omogućilo prikupljanje kapitala iz drugih izvora.

Ali naposljetku banke, koje su se u ožujku udružile kako bi ubrizgale 30 milijardi dolara depozita u First Republic, nisu se mogle dogovoriti oko plana spašavanja i regulatori su poduzeli mjere, okončavši 38-godišnji rad banke.

Izvor: SEEbiz.eu

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter