Pukovnik ili pokojnik: Dodikova bitka za slobodu i politički rejting - Šta se sve krije iza ovog procesa?


Pukovnik ili pokojnik: Dodikova bitka za slobodu i politički rejting - Šta se sve krije iza ovog procesa?

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik u utorak je na pola konstatovao, na pola se požalio da se sudski proces protiv njega pokušava voditi ubrzanim tempom. S druge strane, na zahtjev Dodikove odbrane, Sud BiH pomjerio je ročište, koje je bilo zakazano za četvrtak, zbog “neodložnih obaveza” optuženog.

Dodik, koji inače tvrdi kako ne priznaje pravosudne institucije na nivou BiH, pojavio se pred sudom 16. oktobra. Ročište je trebalo biti održano u srijedu, ali je odgođeno zbog Dodikovog puta u Mađarsku. Iako je vrlo diskutabilno da li službeno putovanje može biti obrazloženje odgađanja, Sud je dao “zeleno svjetlo” i pomjerio datum.

Iz određenih krugova bliskih lideru SNSD-a ovih dana se, nezvanično, mogu čuti priče kako cijeli sudski postupak ide u prilog Dodiku jer se time, navodno, jača njegova politička pozicija u Srpskoj i podrška među građanima. Takođe, iz istih izvora stižu i tvrdnje da se sam Dodik nada da će suđenje potrajati što duže, jer bi time, prema njihovim riječima, šanse da bude osuđen bivale sve minimalnije. Oni procjenjuju i da bi porast Dodikovog rejtinga među biračima trebalo da “pogura” cijeli SNSD u predstojećoj izbornoj godini.

Novo ročište, kako je Srni izjavio Dodikov advokat Goran Bubić, zakazano je za 6. decembar. Isti dan, na konferenciji za medije, lider SNSD-a je poručio da 5. decembra odlazi u Brisel, gdje će imati sastanke na, kako je naglasio, visokom nivou. Jasno je već sada da će se tražiti nova odgoda. Da li proces koji se pred Sudom BiH vodi protiv Dodika zbog nepoštivanja odluka Kristijana Šmita koristi ili šteti lideru SNSD-a, pitali smo za mišljenje političke analitičare i dobre poznavaoce ovdašnjih prilika. Mišljenja su i među njima podijeljena.

Politička analitičarka Tanja Topić za Gerilu kaže da je njena procjena da građani Republike Srpske u mnogo manjoj mjeri daju podršku Miloradu Dodiku u njegovom “okršaju” sa Sudom i Tužilaštvom BiH od onoga čemu se aktuelni predsjednik Srpske nadao. Ona, između ostalog, smatra da se već sada vidi “jasna intencija” da se taj proces, kako kaže, odugovlači u nedogled.

“Dodik time zapravo želi pokazati svu farsu tog procesa, a takođe vidimo da pokušava svakom prilikom da pokaže nepoštivanje prema sudu, iako sama činjenica da učestvuje u tom procesu pred sudom koji ne priznaje govori o kontroverznosti njegovog odnosa prema svemu tome”, kaže Topićeva.

Prema njenom mišljenju, Dodik svojim izjavama o Sudu i Tužilaštvu BiH prije svega pokušava dobiti podršku građana u Republici Srpskoj, pokazujući im koliko su institucije na nivou BiH “smiješne”, a na sličan način, kako tvrdi, pokušava da omalovaži snagu međunarodnog faktora u BiH.

“On time nastoji izvući politički profit kod građana. Međutim, koliko od toga Dodik zaista ima koristi, velika je nepoznanica. Nemamo jasan indikator koji stoodstotno govori kakvo je raspoloženje građana, daju li podršku ovakvom stavu i politici Milorada Dodika prema sudu ili ne. Ta zona je neistražena. Lično, čini mi se da su građani mnogo više zaokupljeni drugim društvenim i ekonomskim problemima i da ne pružaju onu vrstu podrške Dodiku za koju se pretpostavljalo da postoji”, smatra Topićeva.

Politikolog Velizar Antić, međutim, ocjenjuje da sudski proces koji je pokrenut protiv Milorada Dodika ide u prilog lideru SNSD-a.

“Mislim da čitavo ovo suđenje mnogo više donosi koristi Miloradu Dodiku nego što mu nanosi štetu. Polazeći od same optužnice, koja je na jako klimavim nogama i jako je teško dokazati krivicu u ovom slučaju, pa sve do toga koliku medijsku pažnju izaziva samo suđenje. A Milorad Dodik uživa u tome da je u centru pažnje”, kaže Antić za naš portal.

Ono što Antić smatra najznačajnijim u cijeloj stvari jeste to da se Dodik, zahvaljujući podizanju optužnice i početku suđenja protiv njega, kod biračkog tijela u Republici Srpskoj predstavio kao žrtva i kao neko ko brani interese Republike Srpske.

“On na taj način zadržava svoje biračko tijelo, a na neki način i kod onih neopredijeljenih može izazvati simpatije. Što suđenje duže bude trajalo, to je korist za Dodika sve veća”, smatra Antić.

Dodaje da Dodik ovu priliku jako dobro koristi da opravda narativ da je upravo on taj koji “stoji na braniku” Republike Srpske i da su se Sud BiH i Zapad okomili ne na njega kao pojedinca, već na samu Republiku Srpsku.

“Ovaj narativ bi kod određenog broja ljudi sasvim sigurno bio i prihvaćen, a to bi Dodik jako dobro iskoristio na izborima”, zaključuje Antić.

Podsjećamo, nakon podizanja optužnice organizovan je skup podrške Dodiku i drugooptuženom u istom procesu, Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS, pod nazivom “Granica postojI”. Iako se očekivao masovniji odaziv, na njemu se okupio skroman broj ljudi. Organizatori nakon toga mijenjaju taktiku te prave na desetine “malih” skupova širom Srpske, koji se gotovo svakodnevno održavaju.

Foto naslovna: Gerila/Milorad Dodik
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter