PURS tražio stručnjake koje jedino na svijetu ima -Prointer- tako da će novih 37 miliona KM iz budžeta opet njima?


PURS tražio stručnjake koje jedino na svijetu ima -Prointer- tako da će novih 37 miliona KM iz budžeta opet njima?

Kompanija “Prointer” iz Banjaluke, koja je nedavno izgubila pravo da zastupa program SAP, na korak je do ugovora “teškog” 37 miliona maraka za uspostavljanje novog sistema za fiskalizaciju u Srpskoj, saznaje portal CAPITAL.

Naime, Poreska uprava Republike Srpske nedavno je okončala postupak pretkvalifikacije za ovaj posao, gdje se ispostavilo kako je firma poznata po unosnim ugovorima sa Vladom Republike Srpske, jedina kvalifikovana.

Međutim, “Prointeru” se na putu ka novim milionima popriječio “Planetsoft” sa svojom žalbom na odluku o kvalifikaciji, a prema kojoj on ispadaju iz daljnjeg nadmetanja.

U Poreskoj upravi RS kažu da odluka o rezultatima pretkvalifikacije još uvijek nije postala konačna jer traju rokovi za žalbu.

“Proces podnošenja zahtjeva za učešće je okončan. Odluka o rezultatima pretkvalifikacije u kojoj su navedeni zahtjevi ocijenjeni je donesena je 17. januara ove godine, a druga faza postupka provešće se nakon što Odluka o rezultatima postupka pretkvalifikacije postane konačna, a sprovešće se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”, kazali su kratko u ovoj instituciji.

Napominjemo da je ovo druga žalba “Planetsofta” vezana za ovaj tender.

Prvom su preko Kancelarije za razmatranje žalbi uspjeli da spriječe favorizovanje “Prointera”.

Tenderom, koji je raspisala još prije pet mjeseci, PURS je tražila da stručnjaci koji će biti angažovani na projektu imaju određene sertifikate, te da govore, pišu i čitaju jedan od zvaničnih jezika u Bosni i Hercegovini.

Ispostavilo se kako jedino “Prointer” na cijelom svijetu imaju takve kadrove.

Uslovi iz tendera su izmijenjeni, ali je prema saznanjima “CAPITAL-a” “Planetsoft” odbijen u procesu pretkvalifilkacije jer ne ispunjava uslove po nekoliko osnova.

U svojoj žalbi su naveli da su grubo prekršena pravila konkurencije i da je “Prointer” favorizovan, dok su oni odbijeni bez opravdanog osnova.

E-fiskalizacija na račun budžeta

Sistem za upravljanje fiskalizacijom definiše novi model elektronske fiskalizacije putem kojeg Poreska uprava u potpunosti upravlja procesom izdavanja fiskalnih računa.

Ona preuzima sve podatke, te putem odgovarajućih servisa omogućava kupcima provjeru da li je račun izdat u skladu sa Zakonom.

Glavni cilj projekta je efikasnije korištenje resursa, suzbijanje sive ekonomije u Srpskoj, a na samom kraju i povećanje poreskih prihoda.

Tender je raspisan krajem jula ove godine, a plan je da se postupak sprovodi u dvije faze.

U prvoj fazi se provjerava kvalifikovanost kandidata koji su dostavili zahtjev za učešće, dok će se u drugoj dostavljati ponude.

Inače, ovaj posao neophodan je “Prointeru” kako bi relaksirao svoju poziciju nakog gubitka partnerstva sa kompanijom “SAP” na osnovu kojeg je dobio ugovore vrijedne desetine miliona maraka sa institucijama u Republici Srpskoj.

Informacije sa kojima raspolaže CAPITAL govore da čak 35 odsto svojih prihoda „Prointer“ bazirao na ugovorima koje su dobili za implementaciju, održavanje i SAP licence.

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter