Putin: Neviđena inflacija pogađa Evropu i Ameriku a mi ćemo se okrenuti istočnim tržištima


Putin: Neviđena inflacija pogađa Evropu i Ameriku a mi ćemo se okrenuti istočnim tržištima

Rusija može da poveća potrošnju i preradu energetskih resursa, uključujući i njihovo preusmeravanje na druge pravce.

To je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin.

"Odbijanje nekih zapadnih zemalja od normalne saradnje, uključujući i ruske energente – barem neke od njih, već je pogodilo milione Evropljana, izazvalo pravu energetsku krizu i odražava se, uzgred, i na Sjedinjene Američke Države. Svuda rastu i cene i velika je inflacija – za ove zemlje je to apsolutno neviđeno", primetio je on.
Prema njegovim rečima, za rešavanje ovog zadatka koriste se sve raspoložive mogućnosti, uključujući i razvoj transportnih koridora, među kojima i Severne železnice, prenosi Sputnjik.

Puštanje u rad Severne železnice omogućiće da se rastereti Bajkalsko-amurska magistrala i Transsibirska železnica, što je izuzetno važno s obzirom na preorijentaciju glavnih izvoza na istok.

On je napomenuo da bi aktivna izgradnja Severne železnice trebalo da počne 2022. godine.

Suočena sa pritiscima sankcija, Rusija treba da posveti posebnu pažnju projektima i planovima u vezi sa razvojem Arktičke zone, dodao je on i istakao da se oni ne smeju pomerati i odlagati.

"Sada, uzimajući u obzir različita spoljna ograničenja i sankcione pritiske, treba da obratimo posebnu pažnju na sve projekte i planove koji se odnose na Arktik. Da ih ne odlažemo, ne pomeramo, već naprotiv, na pokušaje da se naš razvoj obuzda moramo da odgovorimo maksimiziranjem tempa rada i na tekućim i na dugoročnim zadacima", naglasio je Putin.

Prema njegovim rečima, u pokušaju da se obuzda razvoj Rusije potrebno je odgovoriti razvojem projekata, pre svega u socijalnoj sferi.

"Na Arktičkim teritorijama žive i rade stotine naših građana i koncentrisane su praktično sve oblasti nacionalne bezbednosti naše zemlje", naglasio je predsednik.

On je dodao da relevantne institucije moraju da rekonfigurišu svoj rad tako da snabdevanje arktičkih teritorija ostane nesmetano.

"Sve odgovorne institucije koje su angažovane na Arktiku treba da kompetentno i brzo reorganizuju svoj rad. Pre svega, kako bi se stanovnici arktičkih teritorija, smenski radnici, preduzeća i društveni objekti u regionu nesmetano snabdevali hranom i lekovima, gorivom, građevinskim materijalom i opremom", rekao je on.

Ovo je utoliko važnije, jer će vrlo brzo početi period severne isporuke.

"On mora da prođe precizno i organizovano, po planu, bez propusta", poručio je Putin.

Izvor: Sputnik/rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter