Radović - Aćimović izabran jer je imao najbolju biografiju

Radović - Aćimović izabran jer je imao najbolju biografiju

Milan Radović, potpredsjednik DNS-a komentarisao je raspodjelu resora unutar Vijeća ministara BiH, gdje je njegovoj stranci pripalo jedno ministarsko mjesto - i to Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. DNS je na tu poziciju postavio Draška Aćimovića.

Da li je DNS zadovoljan raspodjelom?

"Pa definitivno DNS je dobio jednog ministra, za razliku od ostalih koalicionih partnera, DNS može biti zadovoljan. Naravno da je bila šira mogućnost izbora - možda bi nam pripao neki drugi resor. Uz izbor koji smo imali, ministra za izbjeglice ili zamjenika, rukovodstvo se opredijelio da to bude ministar", kazao je u uvodu.

Aćimović nije član stranke, također - dolazi iz reda Ostalih?

"Tako je. U skladu sa dogovorom, ministar za izbjegla lica nije stranačka ličnost i iz reda je Ostalih. Bilo je komplikovano pronaći osobu koja će to biti. Potrebno je iskustvo u međunarodnim odnosima, diplomatskim i da govori strane jezike. Iz reda Ostalih smo imali tri kandidata, mislim da je kandidat Aćimović imao najbolju biografiju", poručio je Radović.

"Taj zahtjev da bude nestranačka ličnost i kvalifikacije koje su neophodne - bilo je suprotstavljenih stavova. Naša ideja je da kandidujemo nekoga ko ima dobru biografiju i ne može da bude član stranke. To je Dodik i apostrofirao nakon potpisanog sporazuma", naveo je gost N1.

Radović je rekao da se radi se o kandidatu koji ima odlične karakteristike.

"To je važno u međunarodnim odnosima, u saradnji sa UN-om, Internacionalnom organizacijom za migracije, Savjetom za ljudska prava u strazburu, mi kao stranka da kandidujemo nekoga ko može da nosi težinu te funkcije. To je teška funkcija", poručio je za N1.

Ono što BiH može da dobije su grantovi koje je propuštala i sredstva iz EU i UN fondova, odnosno BiH može da obezbijedi sredstva koja su važna za problem raseljenih lica i migranata.

"22 godine od završetka rata sramota je da imamo problem raseljenih lica i da nisu socijalno zbrinuti", izjavio je on.

Srđan Mazalica iz SNSD-a u šaljivom tonu na društvenim mrežama pominje to što se Aćimović deklariše kao Italijan.

"On je po djedu i po majci pripadnik manjine u BiH. Mi smo danas dobili od Udruženja italijanskih investitora pismo zahvale za kandidaturu Aćimovića, u kojem se kaže da italijanska zajednica u BiH se zahvaljuje DNS-u na kvalitetnom prijedlogu, gdje se može unaprijediti saradnja između italijanskih investitora i BiH i Republici Srpskoj", poručio je Radović.

U odnosu DNS-a i SNSD-a je bilo mnogo turbulencija. Ipak su ostali u koaliciji.

"Znate kako, smisao učestvovanja na izborima je da ostvarite što bolji rezultat. Mi smo imali program, gdje smo imali obećanja biračima. Nakon izbora - naša mogućnost za provođenje programa i mjera koje smo zagovarali se suzila. Ono što provodi Vlada je povećanje plata u javnom sektoru. To je bilo iz predizbornog programa DNS-a", apostrofirao je.

Poručio je i kako DNS ima odlične kadrove.

"Mi želimo da uz naše iskustvo i znanja koja imamo i ostale kvalifkikacije doprinesemo boljem privrednom i poslovnom ambijentu u Republici Srpskoj. Naš predizborni slogan je bio - životni standard građana mora da se poboljša", rekao je.

Istakao je i to kako je problem je nastao u cijepanju stranke DNS, a odnosi sa SNSD-om nije učestvovao u dogovorima te je rekao kako nije mogao da budem kamee spoticanja.

CIK je objavio imovinske kartone. Prema tome - on je najbogatiji poslanik u NSRS?

"Ja ne bih komentarisao imovinsko stanje drugih, ja sam ga popunio u skladu onim s čime raspolažem. Mislim da ocijeniti da li neko ima bolje ili lošije imovinsko stanje - to trebaju da rade drugi organi. Moje je da objavim imovinu koju imam. Pogrešno je neobjaviti onim čime raspolažete, a u politici ste", kazao je gost.

Njegova poruka tokom gostovanja bila je i da treba involvirati što više biznismena u politiku u BiH.

Izvor: N1

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks