Rekord od šest miliona automobila

Rekord od šest miliona automobila

Njemačka kompanija Volkswagen (VW) proizvela je u ovoj godini šest miliona automobila, što je prvi put u njenoj istoriji.

Kompanija iz Wolfsburga je u svojih 50 fabrika u 14 zemalja ostvarila rekordnu proizvodnju, čemu su doprinijeli i njeni novi članovi, kao što su T-Roc, Tiguan Allspace i Atlas, prenosi SEEbiz.

Nije iznenenađenje, kako se navodi, što su Polo, Golf, Jetta i Passat najpopularniji Volkswagenovi modeli u ovoj godini, a model Santana dostupan je u nekoliko verzija na kineskom tržištu.

VW prodaje više od 60 modela širom svijeta, a neki su još uvijek u planovima. Kompanija radi na modelu T-Cross, a mnogi vjeruju da će se vratiti i flagship model Phaeton. 

Ta kompanija radi na nekoliko električnih modela, tako da se u narednim godinama očekuju novi rekordi.

Otkako je s proizvodne trake prije 72 godine sišao prvi model Beetle, popularna Buba, VW je proizveo više od 150 miliona automobila. 

Ponuda će biti proširena u narednim godinama, a prioritet su SUV-ovi, koji će do 2020. godine dostići broj od 19 modela. To znači da će zauzimati udio od 40 odsto u cijeloj Volkswagenovoj ponudi modela.

Sledeći projekat su električna vozila iz porodice I.D, a očekuju se I.D. hatchback, I.D. Crozz crossovere i I.D. Buzz mikrobus. Elektrifikacija je trenutno najvažnija za VW, jer kompanija za deset godina želi na saobraćajnicama imati, makar, milion električnih automobila.


Izvor:Agencije