Reportaža: Svetska promocija Volkswagena T-Roc

Reportaža: Svetska promocija Volkswagena T-Roc

Ekipa Auto magazina imala je privilegiju da, među malobrojnim novinarima iz celog sveta, prisustvuje premijernom otkrivanju najnovijeg Volkswagenovog modela T-Roc. Za razliku od većine konkurenata, ovaj automobila ima i pogon na sva četiri točka.

Dugo smo iščekivali da VW otkrije svoj najmanji krosover u gami. Koliko je ovaj model važan za kompaniju, govori i podatak da se do poslednjeg trenutka nije znalo kako izgleda serijska verzija. Nije bilo čak ni "procurelih" fotografija na internetu. 

Na poziv uvoznika vozila marke Volkswagen za našu zemlju, kompanije Porše SCG, uputili smo se u mondenski gradić Komo, pozicioniran na obali istoimenog jezera na granici Italije i Švajcarske.

Domaćini su organizovali premijeru i gala veče u čuvenom kongresnom centru, poznatom pod nazivom Vila Erba. Cilj je bio da se napravi paralela između otmenosti i šarma italijanskog gradića i novog SUV modela, pozicioniranog odmah ispod Tiguana. 

Posle kratkog uvoda, na scenu su izašla tri automobila, svaki u "bikolore" varijanti.

Iako najmanji u gami, T-Roc pleni svojom ekstravagancijom, objedinjujući modni glamur i vrhunski inženjering. Koliko smo mogli da čujemo od kolega iz drugih zemalja, niko nije očekivao ovakvu količinu originalnosti, kada je u pitanju dizajn. 

Činjenica je da je dosta toga preuzeto sa bratskog Audija Q2 sa kojim T-Roc deli mehaniku i dobar deo estetike, međutim, svi su se složili da izgled novog krosovera uopšte nije dosadan, kako su neki očekivali. 

Štaviše, dizajneri Volkswagena uspeli su da pomire prepoznatljivu konzervativnu estetiku sa svima onima koji žele automobil vedrog duha i karaktera.

Po završetku zvaničnog dela, priređen je banket u ogromnoj bašti kongresnog centra, gde smo imali prilike da se iz prve ruke upoznamo sa novim modelom. 

Iako pripada B segmentu, auto uopšte nije mali, naprotiv. Moglo bi se reći da predstavlja idealan odnos prostranosti kabine i prtljažnika u poređenju sa spoljašnjim dimenzijama.

Iz nekog razloga, baš kao i kod Audija Q2, postavljena je tvrda plastika u tapacirungu vrata i na komandnoj tabli. Za sve drugo, zaista nismo mogli da nađemo zamerku, bar ne na prvi pogled. 

Veoma nam se dopalo što je boja karoserije prisutna i u unutrašnjosti, tako da vedra atmosfera prati putnike tokom kompletnog trajanja vožnje.

Kao i drugi, veći Volkswageni i T-Roc je dobio virtuelnu, odnosno digitalnu instrument tablu, čiji sadržaj može da se personalizuje, od izgleda instrumenata pa sve do prikazivanja mape navigacije preko cele površine displeja. 

U oči odmah padaju selektor pogona i taster elektrohidraulične parkirne kočnice, što ne može tek tako da se vidi kod konkurenata.

Najvažnije od svega, T-Roc će biti dostupan i u verziji sa 4Motion pogonom na sva četiri točka, što je još jedna bitna stavka koja ga čini drugačijim od ostalih. 

Sve to je moguće zahvaljujući konstrukciji na modularnoj MQB mehaničkoj platformi koju deli i sa drugim, većim VW modelima.

Manji brat Tiguana imaće tri benzinska i tri dizel motora. Standardno će imati pogon na prednje točkove i manuelni menjač, a biće dostupan i sa sedmostepenim robotizovanim DSG menjačem. 

Osnovnu ponudu će predstavljati 1.0 TSI motor sa 115 KS, a na raspolaganju će biti i novi 1.5 TSI benzinac sa 150 KS i tehnologijom isključivanja cilindara tokom vožnje. 

Dizelaše će predstavljati već dobro poznati 1.6 TDI i 2.0 TDI motori.

Od inženjera Volkswagena dobili smo informaciju da će i osnovna verzija imati vrlo bogatu bezbednosnu opremu. Tako će sistem za automatsko kočenje biti standard, uključujući i kamere za prepoznavanje izletanja pešaka na kolovoz. 

Standard će biti i automatsko kočenje nakon eventualnog sudara kako bi se izbegli dalji problemi, kao i sistem za prevenciju napuštanja saobraćajne trake. 

Rečeno nam je da će sastavni deo osnovne konfiguracije biti klima-uređaj, multimedijalni displej osetljiv na dodir, LED dnevna i zadnja svetla, kao i specijalna zaštita mehanike sa donje strane vozila.

Vlasnici novog Volkswagena T-Roc imaće brojne mogućnosti za personalizaciju vozila, počevši od već pomenute dvobojne karoserije, pa sve do dekorativnih panela unutrašnjosti, dostupnih u četiri boje u okviru "stajl" paketa opreme. 

Sa druge strane, "sport" paket opreme će imati sportske dodatke, kao što su standardne "kadice" umesto klasičnih prednjih sedišta, u cilju boljeg držanja tela u krivinama.

Na spisku dodatne opreme naći će se i drugi bezbednosni sistemi koji istovremeno utiču na komfor u vožnji, kao što su adaptivni tempomat, kamera za vožnju unazad i radarski senzori za upozorenje na dolazeći saobraćaj sa zadnje strane vozila, koji pružaju veliku pomoć prilikom isparkiravanja u rikverc. 

Tu su još sistemi za kontrolu mrtvog ugla, automatsko parkiranje kod koga auto sam kontroliše manevrisanje ali i kočenje, kao i električno otvaranje vrata prtljažnika.

Sve u svemu, Volkswagen se potrudio da u B segment unese opremu koja je karakteristična za vozila više klase, uključujući i snažne motore, kojima baš i ne mogu da se pohvale konkurenti. 

Početak prodaje novog Volkswagena T-Roc zakazan je već za novembar a prvi primerci mogli bi da stignu do svojih kupaca početkom 2018. godine.

Jedinstven u klasi

Prednost tehnički bogate familije došla je do izražaja i u slučaju Volkswagena T-Roc. Od starije braće nasledio je najmodernije snažne motore sa opcijom isključivanja cilindara ali i 4Motion pogon na sva četiri točka, u kombinaciji sa manuelnim ali i sedmostepenim DSG menjačem. 

Čim otvorite vrata, u oči upada okrugli selektor pogona, smešten neposredno ispred ručice menjača. 

Ima nekoliko modova, kao što su vožnja po klizavoj podlozi, vožnja standardnim putem, vožnja brdovitim terenima i vožnja klizavim brdovitim terenima. Time je T-Roc postao jedan od retkih SUV modela B segmenta koji može da se pohvali 4x4 pogonom.

Ekskluzivna oprema

T-Roc je po ugledu na veće i skuplje modele grupacije dobio potpuno digitalne instrumente. 

Vozač može da izabere nekoliko režima rada, a jedan od njih je i mapa navigacionog uređaja preko cele površine displeja, baš kao i u luksuznim Audijevim modelima.

Natprosečan komfor

Iznenadili smo se koliko je automobil prostran. Osim što na zadnjim sedištima nudi obilje mesta za glavu i kolena putnika, ostalo je dovoljno mesta i za prtljag. 

Zapremina gepeka je čak 445 litara, što je rezultat koji možemo da svrstamo u sam vrh klase. Obaranjem naslona sedišta, inače deljivih u razmeri 60/40, dobija se čitavih 1290 litara. 

Ništa manje interesantan i ekskluzivan je podatak da će se na spisku opreme naći i električno otvaranje vrata prtljažnika, po čemu je takođe jedinstven u klasi. 

 

Tekst/ Aleksandar Bursać; Izvor/ Auto Magazin/B92