Republika Srpska bez najvažnijeg resursa - ljudi, koju vode prevaranti i ološ neće moći preživjeti


Republika Srpska bez najvažnijeg resursa - ljudi, koju vode prevaranti i ološ neće moći preživjeti

EBRD i Svjetska banka obavijestili su Vladu RS da obustavljaju sve finansijske projekte. 

Vrlo je moguće da će se CIK predsjednik dosjetiti, ili se već dosjetio  modaliteta ponovne rasprodaje resursa i opšteg dobra, kako bi se ova odluka povukla. 

Republika Srpska je, sad već jesmo sigurni, pred ekonomskim krahom. Morali smo znati da će dugovi lažnog predsjednika doći na naplatu.

Da li je sada jasno da se uvijek kada se vodi politika Milorada Dodika, radi o političkim provokacijama u službi vladajućih političkih elita, koje izvikivanjem nacionalističkih parola, prijetnjama i ucjenama pokušavaju skrenuti pažnju sa ekstremno loše ekonomske situacije u kojoj se nalazimo?

Da li je sada jasnije da je sve vezano za retoriku oko referenduma zapravo politički igrokaz u režiji MD? 

Ima li neko kome nije jasno šta bi Milorad učinio sa entitetskom imovinom, zemljom, vodom i vazduhom, zašto je naredio izmjenu Zakona o geološkim istrazivanjima, i zašto se tobože bori za upravljanje nad imovinom?

Puno je lakše prikupljati političku podršku prijetnjama, gašenjem slobode govora, nego govoriti o stvarnim problemima koje žive građani Republike Srpske. O siromaštvu, lošem obrazovnom i zdravstvenom sistemu, neisplativim zaduženjima, nepostojanju zdrave privredne strukture i dugoročnog ulaganja, o enormnom deficitu radnih mjesta se ne progovara.

Republika Srpska je ekonomski slabija od Federacije BiH po svim parametrima, nerazvijenija je od Srbije i daleko nerazvijenija od Hrvatske. To je razlog velikog iseljavanja, pa je s nekadašnja 1.4 miliona stanovnika (2004.) spala na tek nešto više od 1.12 milijuna stanovnika 2019., a prema procjenama stručnjaka danas u Republici Srpskoj živi manje od 900.000 stanovnika.

Nominalni bruto domaći proizvod (BDP) je 5.75 milijardi eura, što je tek pola BDP-a Federacije BiH (11.85 milijardi), osam puta manje nego Srbije (49.1 milijarda) i više od devet puta manje nego Hrvatske (53.9 milijardi).
BDP po stanovniku RS-a iznosi 5.035 eura, Federacije BiH 5.409 eura, Srbije 6.628 eura, a Hrvatske 13.259 eura. 

Ostvareni izvoz proizvoda po stanovniku RS-a je 2019. iznosio 1.619 eura, Federacije BiH 1.782 eura, Srbije 2.410 eura, Hrvatske 3.741 euro. Ovo su podaci koje navodi Razvojno-investicijska banka Republike Srpske i nisu savršeno usklađeni s podacima svjetskih institucija, ali ne odstupaju značajno. Uglavnom pokazuju stvarno stanje, a to je da Republika Srpska ekonomski tone.

Jako nizak životni standard stanovnika Republike Srpske i službena stopa nezaposlenosti bila je 24.8 posto. Situacija s penzijama je posebno poražavajuća. U RS-u je iznosila 194 eura, Federaciji BiH 213 eura, Srbiji 224 eura, Hrvatskoj 341 eura.
Broj radnika i penzionera je skoro izjednačen, s tek osam hiljada radnika više nego što ima penzionera.

S obzirom na to da je prema podacima u RS-u 2022. rođeno 9.118 djece, a umrle su 16.263 osobe, situacija će dugoročno postajati sve gora i neizvjesnija. Očekivani životni vijek je godinu dana manji nego u Srbiji i pet godina manji nego u Hrvatskoj.

Dodik se boji ostati bez državne imovine jer onda neće imati što rasprodavati a ne da zaštiti imovinu Republike Srpske. Naravno da imovinu entiteta treba zaštititi i to je imperativ  ali to ne treba prepustiti šverceru i trgovcu našom imovinom.

Svi navedeni ekonomski podaci ukazuju na to da Republika Srpska nije ekonomski održiva i opstaje zahvaljujući zaduživanju. Napominjem da nije zaduženija od razvijenijih zemalja, ali joj je održavanje duga puno teže.
Siromašnije zemlje su uglavnom manje zadužene od bogatih, zbog činjenice da ne mogu održavati dugove. Često imaju neefikasan poreski sistem, tj. ne mogu prikupljati poreze (kao što je slučaj sa našom.zemljom). Postoji granica do koje se siromašne države mogu zaduživati i jako je niska. Republika Srpska je prešla tu granicu.

Moje pitanje glasi - ako neko iznese ove podatke, bazirane na činjenicama i dokazima, da li je on izdajnik koji ne želi dobro Republici Srpskoj? 

Da li ću biti predmet progona i kažnjavanja zato što ću izreći niz istinitih tvrdnji i podataka a koji razotkrivaju lažna lica režima Milorada Dodika?

Narod mora razumjeti da nikakve privremene predizborne privilegije ne mogu iznegirati činjenicu da Republika Srpska ostaje bez najvažnijeg resursa - ljudi i da u uslovima u kojima je vode prevaranti i ološ, neće moći preživjeti. 
Osjećam obavezu da ukažem na to, i kao majka i kao profesorica a na kraju i kao političarka.

Piše: Olivera Đorđić Nedić
Foto naslovna: Facebook
Izvor: Facebook/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter