Republika Srpska - Konkursi za rad u državnoj upravi: Što si više kršio zakone bolji si kandidat?


Republika Srpska - Konkursi za rad u državnoj upravi: Što si više kršio zakone bolji si kandidat?

Kompromitovana u policiji, a ministra Mitrovića oduševila. Bivša načelnica Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove Policijske uprave (PU) Banjaluka Bojana Sombolac koju Okružno javno tužilaštvo Banjaluka provjerava zbog prijave da je navodno ugrozila ljudska prava i slobode građana na poslovima registracije vozila u PU Banjaluka ocijenjena je kao najbolja na konkursu za načelnika Odjeljenja za strana ulaganja, promociju izvoza i razvojne projekte Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

Podsjetimo, prema ranijim pisanjima medija radnici PU Banjaluka su krajem 2020. godine banjalučkom Okružnom tužilaštvu podnijeli krivičnu prijavu protiv načelnika PU Miloša Brkića, njegovog zamjenika Dragana Ćibića i tadašnje načelnice Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove u PU Banjaluka Bojane Sombolac zbog navodne zloupotrebe ličnih podataka građana i pogodovanja prilikom registracije vozila.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka su za CAPITAL potvrdili da se pomenuti predmet nalazi u radu kod postupajućeg tužioca.

„Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zaprimilo je dana 11. decembra 2020. godine predstavku stručnih saradnika grupe za poslove registracije vozila PU Banjaluka, u vezi sa navodnim ugrožavanjem ljudskih prava i sloboda građana na poslovima registracije vozila PU Banjaluka i vršenja krivičnih djela u vezi sa registrovanjem vozila. Navedeni predmet se nalazi u radu kod postupajućeg tužioca“, naglasili su u Tužilaštvu.

Sombolac će promovisati strana ulaganja

Sombolčeva je briljirala na konkursu koje je Ministarstvo privrede i preduzetništva RS Vojina Mitrovića raspisalo za pomenuto mjesto načelnika, osvojivši 48 od mogućih 50 bodova, a, prema podacima Agencije za državnu upravu RS bila je i jedina koja je ispunila uslove iz javnog konkursa.

Prema navedenom konkursu, u opisu poslova koje bi Sombolčeva trebala obavljati nalaze se između ostalog predlaganje programa i aktivnosti za promociju i podsticanje stranih ulaganja, promocija izvoza i razvojnih projekata iz resrne nadležnosti, kao i priprema analiza i izvještaja o aktivnostima na promociji i podsticanju stranih ulaganja.

U konkursu je naglašeno da kandidati za ovo radno mjesto moraju imati završen pravni ili ekonomski fakultet,  položen stručni ispit za rad u republičkim organima uprave, a neophodno je i da znaju engleski jezik.

Kada su u pitanju opšti uslovi naglašeno je da se traži kandidat koji nije osuđivan za krivično djelo na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci ili za krivično djelo koje ga čini nepodobnim za obavljanje poslova u republičkom organu uprave.

Takođe uslove nije mogao ispuniti neko ko je otpušten iz organa uprave kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini tri godine prije objavljivanja konkursa.

Piše: Bojana Ninković
Foto naslovna: Pixabay
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter