Revizori ustanovili: U Srpskoj teče -med i mlijeko- 14 revizorskih izvještaja -teška pozitiva-


Revizori ustanovili: U Srpskoj teče -med i mlijeko- 14 revizorskih izvještaja -teška pozitiva-

Sve vrvi od "pozitive" - Nalazi revizora RS o Dodikovom kabinetu i Viškovićevoj vladi: Opet “med i mlijeko”

Već duže revizori pišu samo pozitivno o SNSD-ovim vladama i ministarstvima, iako na stotine njihovih preporuka nisu provedene

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske izdala je 14 revizorskih izvještaja od kojih je većina vezana za samu Vladu Radovana Viškovića i Vladina ministarstva. Slično kao i u proteklim godinama, Vlada RS-a kao i ministarstva dobila su pozitivna mišljenja. 

Tek ministarstva unutrašnjih poslova i trgovine i turizma koje vode Siniša Karan i Denis Šulić dobila su kozmetičke opaske odnosno mišljenja s rezervom za finansijske izvještaje, iako se u tim izvještajima malo šta može naći da je podvrgnuto kritičkom analizom. Šulićevom ministarstvo dodatno je dobilo pozitivno mišljenje o usklađenosti.

Ko je sve “pregledan”

Tako su pozitivna mišljenja dobili Generalni Sekretarijat Vlade RS-a, Ministarstvo energetike i rudarstva, Ministarstvo privrede i preduzetništva, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, Ministarstvo pravde, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave.

Foto: Screenshot/Sve pozitivno!?

Također, sama služba predsjednika RS-a Milorada Dodika, naravno, dobila je pozitivno mišljenje, jednako kao i ministarstvo provjete i kulture, Javni fond za dječiju zaštitu. Dodatno, napravljen je i izvještaj o radu Medicinske škole Doboj, koja je dobila mišljenje s rezervom.

Registar preporuka

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske, također, vodi i registar o ispunjenosti preporuke za sve revidirane subjekte, gdje je evidentno da na stotine preporuka nisu ispunjene, kako od same Vlade RS-a tako i do drugih subjekata. Zbog te činjenice već godinama se revizija u RS-u ocjenjuje kao puka formalnost.

Foto: Screenshot/Stotine preporuka revizora koje nisu provedene

Piše: Amil Dučić
Foto naslovna: Dejan Rakita/Pixell/Arhiva
Izvor: fokus.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter