Rođena beba kojoj su davali transfuziju u stomaku majke


Rođena beba kojoj su davali transfuziju u stomaku majke

Hrabra majka Valerija, inače Ruskinja rodom iz Sibira koja je udata u Kruševcu, porodila se carskim rezom u 33. nedelji.

U porodilištu Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" u nedelju se rodio dečak koji je kao plod, pre dve nedelje primio krv putem transfuzije kroz mamin stomak, jer je ona zaražena virusom korona, a i RH negativna je. Ovo je, inače, jedinstven slučaj, ne samo u Srbiji već i u svetu, da se stručno rečeno, intrauterina transfuzija radi kod trudnice koja je pozitivna na KOVID 19.

Hrabra majka Valerija, inače Ruskinja rodom iz Sibira koja je udata u Kruševcu, porodila se carskim rezom u 33. nedelji. Rodila je sina Luku.

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo ove bolnice Slađana Mihajlović za “Telegraf” kaže da su i mama i beba dobro, kao i da je tek rođena junačina negativna na virus korona.

- Rođeno je muško dete, teško 2. 265 kilograma. Ona je iz Kruševca prebačena u GAK "Narodni front", ali pošto je jedno veče počela da kašlje, prebačena je kod nas. Dali smo joj kovid terapiju, koju sam trebovala preko Ministarstva. U pitanju je antivirusni lek za lečenje HIV-a, ali je super za lečenje žena u trudnoći i jedini koji nema neželjen efekat na bebu. I ona je sve to dobro podnela, a imala je i hipertenziju. Uradili smo carski rez, i ona i beba su dobro. Bebu smo, kada se stabilizovala, prebacili u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj, i negativna je na koronu, a mamu smo juče ispratili kući - kaže za ovaj portala dr Mihajlović.

Pošto je majka Valerija imala koronu a i RH negativna je, bebu su udruženim snagama lekari ginekologije KBC "Dr Dragiša Mišović" i GAK "Narodni front" spasavali pre dve nedelje, u maminoj 31. nedelji trudnoće.

- Žena je RH negativna i došlo je do stvaranja antitela protiv bebe. To je dovodilo da se eritrociti bebe raspadaju, pa je beba postala anemična. Zato smo bebi morali da damo krv, tako što smo trebovali krv nulte grupe, pa smo iglom, a pod kontrolom ultrazvuka, ubacili kroz pupčanik bebi krv. Sa takvom vrstom anemije, mogla je da umre u stomaku. Na ovaj način smo došli do 33. nedelje i u nedelju uradili carski rez - objasnila je sagovornica.

Ona navodi da je ovo prvi slučaj, ne kod nas već u svetu, da se kod pozitivne trudnice uradi intrauterina transfuzija.

- Radi se ta transfuzija kod žena, ali u normalnim situacijama kada je to lakše. Mi nismo imali tu proceduru u opisu posla. Morala sam da tražim posebnu dozvolu da dobijem krv... U svakom slučaju, mnogo je teže da se to radi u skafanderu - navodi ona i dodaje da će ovaj slučaj verovatno biti izdat kao rad.

Srećna mama Valerija za RTS je izjavila da se nije uplašila kada je saznala da je pozitivna na koronu, ali da jeste transfuzije.

- Više sam se uplašila za transfuzija koje je dete trebalo da dobije - rekla je majka Valerija, koja je, kako kaže dr Slađana Mihajlović, očiju punih suza napustila porodilište.

Inače, od početka vanrednog stanja, kako je ginekologija ove zdravstvene ustanove postala KOVID bolnica, u njoj je rođeno 30 beba i nijedna nije pozitivna na novi virus. Doktorka Mihajlović je objasnila i zašto.

- Sve bebe koje su rođene kod nas a čije su mame bile pozitivne, su negativne. Mi smo odvajali bebe od mame, a imali smo suspektne i pozitivne žene. I nijedna beba nije pozitivna. Znači da se ne prenosi putem krvi. Britanci su spajali mame i bebe, pa su deca pozitivna. Mi smo onog trenutka kada smo presekli pupčanu vrpcu, sklanjali dete od majke. Objasnili smo im da je tako najbolje. Jer u slučaju "kože na koži", kada majka diše u bebu, onda se virus prenosi najviše - kaže ona i dodaje da za majke nije bilo veće sreće nego kad čuju da im je beba negativna na koronu - kaže dr Mihajlović koja je na poslu danonoćno iako ima četvoromesečnu bebu i sina od 11 godina.

Izvor: novosti.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks