Rusi : -Novičok- je zapadni brend, mi ga nemamo


Rusi : -Novičok- je zapadni brend, mi ga nemamo

Hemijski agens "Novičok" je brend Zapada, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Iz ruskog Ministarstva su naveli da otrovne supstance iz grupe "Novičok" razvijene u najmanje 20 zapadnih zemalja i trenutno ima 140 opcija te supstance. "Što se tiče hemijskog agensa nazvanog 'Novičok' na Zapadu, njegova struktura i spektar mase su prvi put predstavljeni 1998. godine u spektralnoj bazi podataka Američkog instituta za standardizaciju", navodi se u saopštenju.

Isti izvor dodaje da se poslije toga, na osnovu gore pomenutog jedinjenja, pojavila čitava porodica toksičnih hemikalija. "Zajedno sa Amerikancima je najmanje 20 zapadnih zemalja radilo sa njima. Stoga je 'Novičok' čisto brend Zapada. Sintetizovan je i dostupan je u tim zemljama u 140 opcija. Mi ga nemamo", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenio je TASS.

U saopštenju se kaže da izjava njemačkog ministra spoljnih poslova Hajko Masa o "apsurdnim kritikama" Moskve upućenim Njemačkoj i Organizaciji za zabranu hemijskog oružja /OPCV/ oko situacije sa blogerom Aleksejem Navalnim izaziva ogorčenje i ne odgovara istini. "Takve izjave su nečuvene i ne odgovaraju istini. Sve što želimo je da dobijemo pravnu, tehničku i organizacionu pomoć kako u bilateralnom rusko-njemačkom formatu, tako i u okviru OPCV-a a u interesu sprovođenja sveobuhvatne, objektivne, nepristrasne istrage svih okolnosti onoga što se dogodilo", navodi se u saopštenju.

Isti izvor navodi da Rusija želi da zna ko stoji iza ove antiruske provokacije koja je orkestrirana od samog početka.  "Kao odgovor dobijamo agresivnu retoriku i otvorenu manipulaciju činjenicama", istaknuto je u saopštenju. 

Izvor: srna.rs/nezavisne.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks