Rusi -oslobodili zvijer- i rasporedili S-500, -eksperimentalno- oružje koje nikad nije korišteno u borbi


Rusi -oslobodili zvijer- i rasporedili S-500, -eksperimentalno- oružje koje nikad nije korišteno u borbi

Sistem nikada prije nije korišten u borbi - Rusija je rasporedila svoj jedini S-500 sistem protuzračne odbrane na Krimu usred ukrajinskih napada. Sistem je "eksperimentalni", rekao je ukrajinski šef špijunaže, i nikada prije nije korišten u borbi. Ukrajina je pojačala napade na Krimu, vjerovatno nadajući se uništiti rusku protuzračnu odbranu u tom području.

Rusija je rasporedila svoj jedini sistem protuzračne obrane S-500 na Krimu dok Ukrajina pojačava napade na okupirani poluotok, izjavio je ove sedmice ukrajinski šef špijunaže. S-500, napredni sistem koji je Kiril Budanov, šef Ukrajinske obavještajne uprave obrane, opisao kao "eksperimentalan", nikada prije nije korišten u borbi.

Rusija je premjestila S-500 kako bi zaštitila Kerčki most, kao i ojačala rusku protuzračnu mrežu u okupiranom Krimu, rekao je Budanov u srijedu. Most dug 19 kilometara, koji povezuje kopneni dio Rusije s okupiranim Krimom, predstavlja i učinkovit način za dolazak ruskih snaga u to područje, kao i simbol ruske kontrole nad poluotokom. Ukrajinski dronovi, bombe i napadi više su puta ciljali most. Ruska sredstva protuzračne obrane također su bila na meti, posebno posljednjih sedmica.

S-500, nazvan Prometej, mobilni je sistem protuzračne odbrane dizajniran za presretanje balističkih projektila i drugih dalekometnih oružja. Sistem je "u suštini modernizirana verzija S-300", izjavili su u četvrtak iz Instituta za proučavanje rata, think tank-a sa sjedištem u Washingtonu.

S-500 je testiran više puta, ali nikada nije bio korišten u borbi. Rusija je tvrdila da je sposoban presresti sva oružja, uključujući hipersonične projektile, koji su izuzetno brzi i lete nepredvidivim putanjama na niskim visinama, ali ta sposobnost još uvijek nije jasna. Problematičan razvoj i proizvodnja S-500, od početka projekta 2010. godine do ozbiljnih kašnjenja tokom sljedeće decenije, postavili su pitanja o njegovoj održivosti kao sistema. Sistem je isporučen oružanim snagama 2021. godine, iako u ograničenom stanju koje nije moglo ispuniti zahtjeve za sistem.

U aprilu 2024. tadašnji ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će sistem ući u borbu u jednoj od dvije varijacije: za raketnu odbranu i kao protuzračni sistem. Nova uloga S-500 u zaštiti Kerčkog mosta i jačanju ruskih sposobnosti protuzračne obrane na Krimu dolazi u trenutku kada Ukrajina provodi napade na poluotok s ciljem da područje postane neodrživo za rusku vojsku.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter