Rusija je poslala jasnu poruku zapadnim partnerima time što je izignorisala Dodikovu posjetu Moskvi (Video)


Rusija je poslala jasnu poruku zapadnim partnerima time što je izignorisala Dodikovu posjetu Moskvi (Video)

Amerika ima liste političara i biznismena iz BiH koji su se kriminalom obogatili. “Liste političara i biznismena koji su se korupcijom i kriminalom ogriješili o građane BiH odavno su u američkim bazama i došlo je vrijeme za sankcije prema tim pojedincima”, rekao je ekonomsko-politički analitičar i bivši ambasador BiH Draško Aćimović u emisiji “Puls” BN televizije.

Magnicki zakon po kojem Amerika sankcioniše političare i biznismene spreman je i za BiH, najavljuje Aćimović.

„Liste su odavno otvorene, imena već imaju. Naravno da SAD to čuvaju jer je to njihova državna tajna. Međutim, zna se koliki je broj fizičkih lica i kompanija. Tome bi trebala da se pridruži Velika Britanija, Australija i Kanada. To je sve vezano za kriminal i korupciju", rekao je Aćimović.

Dodaje da sve što je sada plasirano u javnost, a vezano je za sankcije i kako se ne trebaju uvoditi sankcije, plasirali su ljudi koji će dobiti sankcije zbog kriminala i korupcije.

"Neće ih dobiti zbog svoje hrabrosti i čuvanja zemlje nego zbog svega što su uradili i opustošili ovu zemlju. Ne možete pričati o tome da ćete osamostaliti Republiku Srpsku, a osiromašiti je do te mjere da ostane prazna ljuštura“, naglasio je Aćimović.

On je naglasio da su granice kreditnih zaduženja odavno dostignute.

“Nemamo mi u BiH čime da vraćamo te dugove. Ne mogu to da vraćaju frizerski saloni. Naša privreda ne postoji. Mi nismo privlačni stranim investitorima zbog kriminala i korupciji. Niko ozbiljan ovdje neće doći dok ovdje caruju kriminal i korupcija.”

Takvo stanje traje predugo, kaže Aćimović i navodi da je došao momenat da se pojave hrabri i pošteni sudije i tužioci koji će imati zaštitu i međunarodne zajednice da pokrenu procese.

On dodaje da tu leži sav modelitet zaštite građana BiH, tj. da je za funkcionisanje jednog društva ključno pravoduđe.

U ranijem periodu stranci su, navodi Aćimović, gledali kroz prste pojedincima u BiH, jer su im bili važni mir i sigurna kontrola određenih političara. Međutim, crvena linija je pređena, a pojedinci su izmakli kontroli.

“Nemaju kontrolu nad nekim ključnim stvarima koje brinu EU i međunarodnu zajednicu. To je kontrola prometa narkotika i kretanje terorista. Njih brine što u njihove zemlje nekontrolisano ulaze narkotici i teroristi. Pojava migranata u BiH dovela je do toga da trenutno u njoj boravi 7.000 migranata za koje se ne zna ni ko su ni šta su. Neki od njih su izuzetno opasne ličnosti i to strance brine”, rekao je nekadašnji ambasador BiH.

 

Za njega je upitna politička i bilo koja druga podrška Rusije za rukovodioce Republike Srpske. Tvrdnju pravda činjenicom da Rusija nije najavila niti promovisala sastanak sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom, a time je istovremeno poslala jasnu poruku zapadnim partnerima.

“To je bila poruka da priče koje su išle iz Srpske od vladajućih garnitura da će ih Rusija braniti i da će se uključiti u odbranu i time izazvali ogromnu zabrinutost u cijelom svijetu, ne stoje i da od toga nema ništa. Rusija tom sastanku ne da nije dala na značaju, nego ga je izignorisala.”

Previsok je nivo problema u BiH da bi se dozvolilo njihovo dalje gomilanje, kaže Aćimović i podvlači da će se stvari u BiH uskoro regulisati, te da bi moglo da dođe i do novog izbornog zakona. Međunarodna zajednica neće dozvoliti da cijela BiH postane Mostar, jasan je ekonomsko-politički analitičar Draško Aćimović.

 

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter