Sa robije u milionske poslove


Sa robije u milionske poslove

Nakon izlaska iz zatvora Radišićevi poslovi su procvjetali

Dok je bio u bjekstvu, Radišić je uputio zvaničan zahtjev IRB-u RS-a da mu vrati 183.000 maraka s kojim je manipulisao akcijama Medicinske elektronike.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH i četvrti put pokušava da riješi problem smještaja, a jedinu ponudu na novi oglas UIOBiH dostavio je kontroverzni banjalučki biznismen i bivši robijaš Mile Radišić. Radišić je 17.020 kvadrata poslovnog prostora ponudio za 84.249.000 KM bez PDV-a, odnosno 4.950 KM po kvadratnom metru.

Komisija ispituje ponudu
Od 2014. do kraja 2018. godine UIOBiH je raspisao tri javna oglasa za kupovinu poslovnog objekta u Banjoj Luci, ali ponuda nije bilo. Uslovi koje je zahtijevala Uprava poklapali su se upravo sa onim čime Radišićev Grand Trade raspolaže u Ulici Vuka Karadžića u Banjoj Luci.
Naime, UIOBiH je tražio da se objekat nalazi na udaljenosti ne većoj od tri kilometra od centra Banje Luke, da ima 12.000 kvadratnih metara prostora, parking i tehničke prostorije od 3.000 kvadrata.

- Sljedeći korak je ispitivanje dostavljene ponude od strane Komisije, a u skladu sa Odlukom o raspisivanju predmetnog javnog oglasa i uslovima definisanim u tenderskoj dokumentaciji, te donošenje odluke o ishodu postupka, poručili su iz UIOBiH.
Mile Radišić se javio na izdržavanje trogodišnje kazne zatvora u Kazneno-popravni zavod Tunjice u Banjoj Luci 18. novembra 2015. godine i to nakon što je gotovo devet mjeseci bio u bjekstvu. Radišić je na izdržavanje trogodišnje kazne zatvora zbog malverzacija akcijama banjalučke Medicinske elektronike trebao da se javi u martu 2015. godine, ali to nije učinio i skoro devet mjeseci je bio van teritorija RS-a, a pretpostavljalo se da je boravio u Srbiji.
On je krajem 2013. godine osuđen na tri godine robije pred Okružnim sudom u Banjoj Luci zbog toga što je manipulisanjem cijenama Medicinske elektronike, te podstrekavanjem i širenjem lažnih informacija, oštetio Republiku Srpsku za više od 550.000 eura. Javnosti je poznat i po spornoj gradnji stambeno-poslovnog objekta u koji je uloženo desetine miliona maraka, zbog čega su danima građani Banje Luke protestovali.
Nakon izlaska iz zatvora Radišićevi poslovi su procvjetali kao vrganji nakon ljetnog sukurduma

Dok je bio u bjekstvu, Radišić je uputio zvaničan zahtjev Investiciono-razvojnoj banci RS-a da mu vrati 183.000 maraka kojima je kupovao i manipulisao akcijama Medicinske elektronike, zbog čega je u maratonskom sudskom procesu pravosnažno osuđen na tri godine zatvora.
Zaradili 30 miliona
Radišić je preko advokata od IRB-a RS-a tražio povrat novca u ukupnom iznosu od 183.073 KM koji je uplaćen na račun Akcijskog fonda RS-a i Fonda za restituciju RS-a prilikom preuzimanja akcija Medicinske elektronike.

Prošle godine je, kako je pisao portal capital, sa svega sedam zaposlenih u porodičnoj firmi Grand Trade u džep stavio čak 30 miliona KM, što je dobit kojom se ne mogu pohvaliti ni kompanije sa stotinama radnika.

Grand Trade je u 2018. godini ostvario prihode od 36,3 miliona KM. Rashodi su iznosili 5,6 miliona, te je tako Radišić imao profit od 30,6 miliona KM, drastično više nego u 2017. godini kada je dobit njegove firme Grand Trade bila 1,4 miliona KM.
Radišić je 2018. godine prodao zgradu kompaniji m:tel. Prema nezvaničnim informacijama, on je za zgradu tražio 100 miliona KM, ali je u pregovorima dogovoren iznos od 65 miliona KM. Iste godine Radišić je kupio za tri miliona KM zgradu Medicinske elektronike zbog koje je osuđen na trogodišnju robiju.

Piše: Goran Dakić

Izvor: Oslobođenje