Samoubilačko poslovanje: Petar Đokić dao saglasnost RiTE -Ugljevik- za zapošljavanje još 113 radnika


Samoubilačko poslovanje: Petar Đokić dao saglasnost RiTE -Ugljevik- za zapošljavanje još 113 radnika

Preduzeće Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik dobilo je saglasnost od Minstarstva energetike i rudarstva RS da zaposli 113 radnika i to u momentu kada „Elektrogospodarstvu Slovenije“ moraju isplatiti 131 milion maraka, potvrđeno je za CAPITAL u ovom Ministarstvu.

Ovo preduzeće je u skladu sa zaključkom Vlade od 10. decembra 2020. godine dostavilo Ministarstvu energetike zahtjeve za dobijanje saglasnosti za zapošljavanje ukupno 113 radnika.

Podsjetimo, preduzeće „RiTE“ Ugljevik obavezeno je da po pravosnažnoj presudi za neisporučenu struju „Elektrogospodarstvu Slovenije“ isplati 131 milion maraka.

Pored toga, „RiTE“ će ostati i bez jeftinog goriva, odnosno preduzeća u rudarstvu koja je BiH oslobodila plaćanja putarine za gorivo koje koriste njihove mašine ostaće bez ove povlastice, jer je Savjet za državnu pomoć utvrdio da je ta pomoć nezakonita.

Uprkos tome za Rudnik i termoelektranu Ugljevik očigledno krize nema jer ne odustaju od povećanja broja radnika.

U Ministarstvu kažu da je u dostavljenim zahtjevima navedeno da je zaključivanje ugovora o radu sa traženim brojem izvršilaca neophodno iz više razloga, a prije svega, zbog optimizacije poslovnih procesa i činjenice da određeni broj radnika (njih 209) ima stečenu smanjenu radnu sposobnost i ne mogu obavljati poslove za koje su zasnovali radni odnos.

„U tekućoj godini radni odnos je po različitim osnovama prestao već za 64 radnika, a istovremeno će do kraja tekuće godine po osnovu odlaska u penziju prestati radni odnos za još 17 radnika, a po osnovu zahtjeva za sporazumnim prestankom radnog odnosa radni odnos će prestati za 35 radnika“, stoji u odgovoru Ministarstva.

Kako je pojašnjeno, od ukupno navedenog broja radnika za koje se traži angažovanje, 13 radnika je sa visokom stručnom spremom, dok se preostali broj radnika, njih 100 odnosi na izvršioce sa srednjom stručnom spremom.

Napomenuli su da će pomenuta lica zasnovati radni odnos na određeno vrijeme i po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

„Slijedom navedenog, a sve u cilju realizacije planiranih aktivnosti i rezultata iz planova poslovanja mišljenja smo da su zahtjevi zavisnog preduzeća za navedena zapošljavanja opravdani, s tim da je preduzeće dužno da popunjavanje radnih mjesta vrši sukcesivno, uz maksimalnu optimizaciju procesa rada i racionalizaciju troškova“, istakli su u Ministarstvu.

Inače, termoelektrana je na kraju juna zapošljavala 1.991 radnika, što je za 146 radnika više u odnosu na isti period prošle godine.

Piše: B. Ninković
Foto naslovna: Inforadar
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter