Samovozeći auti će možda ubiti hiljade, ali će spasti više (Video)

Samovozeći auti će možda ubiti hiljade, ali će spasti više (Video)

Samovozeći automobili možda će ubiti hiljade ljudi u saobraćaju, ali će sačuvati desetine hiljada života, izjavio je direktor Toyote za Sjevernu Ameriku, Džim Lenc.

Lenc je to kazao tokom aktuelnog sajma automobila u Njujorku, u okviru diskusije o samovozećim automobilima, a u svijetlu događaja nakon nezgode u kojoj je autonomno Uberovo vozilo usmrtilo ženu-pješaka u Arizoni.

Pomenuti incident izazvao je zabrinutost javnosti oko daljeg razvoja i primjene tehnologije autonomnih vozila na putevima, piše USA Today.

Lenc je nagovijestio da će u budućnosti biti još mnogo ovakvih slučajeva sa smrtnim ishodima, jer će proizvođači automobila i tehnološke kompanije nastaviti proces razvoja samovozećih automobila.

“Realnost je da će na tom putu biti grešaka”, kazao je Toyotin zvaničnik. “U nezgodama kao što je ona koja se dogodila u Arizona, možda će živote izgubiti još 100, 500 ili 1.000 ljudi”, objašnjava Lenc i dodaje da je samo pitanje da li je društvo spremno da prihvati te žrtve kao zalog za desetine hiljada sačuvanih života godišnje zahvaljujući autonomnim vozilima.

On, međutim, smatra da Amerikanci još nisu spremni da prihvate takav scenario i da će incidenti, poput onog u Arizoni, neminovno usporiti proces prihvatanja “vozila bez vozača” u američkoj javnosti.

Lenc procjenjuje da bi autonomna vozila mogla svake godine u SAD da spasu 35.000 života u saobraćaju, što čini 98 odsto smrtnih slučajeva na putevima izazvanih greškom vozača.

“Pred auto-industrijom je zadatak da ubijedi potrošače da je ideja da kompjuteri upravljaju vozilima u osnovi dobra stvar”, objašnjava on.

Džim Lenc je ovo izjavio nakon što je Toyota obustavila testove samovozećih automobila na javnim putevima, neposrdno poslije incidenta sa Uberovim vozilom.

Ipak, on smatra da prekid testiranja neće dugo potrajati.

“Mislim da ćemo ubrzo nastaviti sa test-vožnjama”, kaže Lenc.

“Pauzu smo napravili više zbog toga što smo se plašili kako će ishod nesreće u Arizoni uticati na naše tehničare (osobe koje sede u samovozećim automobilima i nadziru test-vožnju), nego što smo bili zabrinuti da nešto nije u redu sa tehnologijom”, objašnjava on.

VIDEO:


Izvor: B92