Sanader osuđen na šest godina zatvora

Sanader osuđen na šest godina zatvora

Nakon godinu i dva mjeseca suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu danas je objavljena nova nepravosnažna presuda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i, hrvatskom pravosuđu nedostupnom, čelniku mađarskog MOL-a Zoltu Hernadiju zbog primanja, odnosno davanja mita u aferi Ina-MOL.

Ivo Sanader je osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

"Ivo Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura dogovoriti da će RH Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Koristeći položaj i autoritet premijera prikazao je da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine i izmijeniti međudioničarski ugovor. Na sjednici vlade zatražio je da se prihvati izvješće kojim se Molu prepušta upravljanje Inom što je Vlada i prihvatila", naveo je sudija tokom izricanja presude i dodao:

"Vlada je bez osnove dala Molu upravljanje Inom. Hernadi mu je kao protuuslugu osigurao isplatu 10 milijuna eura preko Imre Fazatesa zaključenjem fiktivnih ugovora s tvrtkom Roberta Ježića. Uplaćeno je pet milijuna eura koje je Ježić trebao isplatiti Sanaderu. Ostatak od 5 milijuna eura nije isplaćen jer je Ježić raskinuo ugovor".

Sanaderu se uračunava vrijeme provedeno u ekstradicionom pritvoru, u istražnom pritvoru i u zatvoru po prijašnjoj presudi. Sanaderu se oduzima imovinska korist. Iznos od pet miliona evra mora platiti "Dioki" iz Švajcarske u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude.

Takođe, Sanaderu i Hernadiju naloženo je da podmire troškove suđenja od 60 hiljada kuna.

Izvor: nezavisne.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks