Senzacionalno naučno otkriće u Srbiji: Pronađeni ostaci neandertalaca stari 300.000 godina!


Senzacionalno naučno otkriće u Srbiji: Pronađeni ostaci neandertalaca stari 300.000 godina!

U pećini Velika Balanica u Sićevačkoj klisuri kod Niša otkrivena su četiri zuba koja su pripadala najmanje dvoma neandertalcima, saopštio je juče Filozofski fakultet u Beogradu.

Zubi su stari oko 300.000 godina, što ih čini najstarijim fosilnim ostacima neandertalca u istočnoj Evropi i drugim najstarijim ljudskim fosilima u Srbiji, tek nešto mlađim od pola miliona godina stare donje vilice čoveka iz Male Balanice otkrivene 2007. godine.

Do sada su ostaci neandertalca u Srbiji bili identifikovani samo na jednom lokalitetu, obližnjoj pećini Pešturina, u kojoj su 2015. godine otkriveni jedan zub i fragmentovana kost podlaktice neandertalca. Najdrevniji ostaci neandertalaca, starosti između 300.000-500.000 godina, identifikovani su na području zapadne Evrope, a vremenom se njihov areal proširio sve do zapadne Azije.

Njihovo prisustvo u Velikoj Balanici pre oko 300.000 godina predstavlja najraniji dokaz njihovog širenja prema istoku.

Na teritoriji Balkana pre 300.000 godina najvjerovatnije je došlo do kontakta evropskih i bliskoistočnih populacija.

Kako se navodi u saopštenju, još se ne može sa sigurnošću reći da li je do širenja kulturnih inovacija došlo migracijama ljudi ili razmjenom ideja između zajednica, niti se mogu identifikovati izvorni nosioci ove tehnologije.

Izvjesno je, konstatuju stručnjaci, da su ove inovacije dovele do konačnog uobličavanja kulturnih obrazaca karakterističnih za srednji paleolit, period koji predstavlja jednu od prekretnica u ranoj praistoriji čovječanstva.

Analiza zuba objavljena je u časopisu DŽornal of hjumen evolušn, jednom od vodećih časopisa koji objavljuje radove iz oblasti evolucije čovjeka.

U projektu je učestvovao međunarodni tim stručnjaka iz Srbije i Kanade, koji vode profesori Dušan Mihailović sa Filozofskog fakulteta UB i profesorka Mirjana Roksandić sa Univerziteta u Vinipegu u Kanadi.

Istraživanja su sprovedena u okviru rada na projektu NEEMO Fonda za nauku.

Foto naslovna: Wikimedia/Creative Commons
Izvor: tanjug.rs/novosti.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter