Sjenke su počele lutati! Najljepšu pjesmu o Gavrilu Principu pjeva Safet Isović (Foto/Video)


Sjenke su počele lutati! Najljepšu pjesmu o Gavrilu Principu pjeva Safet Isović (Foto/Video)

Jedan od komentara ispod pjesme Safeta Isovića o Gavrilu Principu, postavljen prije oko godinu dana, je komentar Dženana Šegića koji glasi: "Koliko samo volim svoju rasu, Slovene. Smatram da smo najjači i najljepši ljudi na Planeti. A koliko se samo izmedju sebe svadjamo. Ja kao generacija 95. Kojem je toliko porodice pobijeno kukavički, izranjavano, protjerano, bi dao sve na svijetu da se bar poštujemo ko komšije, ne moramo voljeti kao braća, iako to jesmo. Znaći nikog ne mrzim ni nakon svega i zahvalan sam Bogu da je tako, da sam uspio da pobijedim mržnju koja mi se nametala i koja je donešena. Naglasio sam koliko volim svoju rasu. S druge strane, nikakav problem ne bi bio da krvnički ubijam svoju rasu ako me napadnu. Znaći samo, u samoodbrani. Iako je tolika tuga da se braća tako ubijaju, neke više sile to žele i odrede. Biće kako mora! U svakom slučaju, veliki  selam i pozdrav za sve moje Slovene ma koje vjere. Koji vole svoje, a poštuju tudje."

Malo istorije sa facebook stranice PRINCIP (28.04.2018.)

U češkom zatvoru Terezinu, 28. aprila 1918. godine umro je Gavrilo Princip, član tajne organizacije "Mlada Bosna", čiji je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda na Vidovdan 1914. godine u Sarajevu poslužio Beču kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju, što je dovelo do Prvog svjetskog rata. Članovi "Mlade Bosne" izvršili su atentat u znak protesta protiv austrougarske okupatorske politike i težnje većinskog srpskog naroda za oslobođenje i ujedinjenje.

Prije 104 godine, SJENKE SU POČELE LUTATI..

Zbog atentata na Franca Ferdinanda, 12. oktobra 1914. godine pred sud je izvedeno 25 mladih ljudi. Od šest atentatora, njih pet je bilo mlađe od 21 godine, što ih je, prema tadašnjem zakonu, činilo maloljetnim. Osuđeni su 29. oktobra 1914. na dugogodišnje zatvorske kazne i smrt vješanjem. U vrijeme kad se desio atentat, Gavrilo Princip je bio mlad za smrtnu kaznu, pa je osuđen na dvadeset godina zatvora, gdje je bio izložen strašnim mučenjima. Kaznu je služio u češkom Terezinu o kom smo skoro pisali, gde je i umro 28. aprila 1918. godine. Pri kraju života veoma je oslabio zbog loših zatvorskih uslova, tamnovanja i mučenja.

„Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu“

Na zidu ćelije u kojoj je i umro, prije 100 godina, Princip je napisao: "Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu...".

Foto: Facebook/Princip

A na zatvorskoj limenoj porciji, u znak sjećanja na noć uoči atentata kada su se vidovdanski heroji zakleli na grobu "mladobosanca" Bogdana Žerajića da će oni ostvariti njegovo započeto djelo, Gavrilo je urezao stihove: "Tromo se vreme vuče, i ničeg novog nema, danas sve kao juče, sutra se isto sprema. Pravo je rekao Žerajić, taj srpski soko sivi - Ko hoće da živi nek 'mre, ko hoće da 'mre nek živi".

Vlasti Kraljevine Jugoslavije postavile su spomen ploču na mjestu gdje je Princip izvršio atentat, ali su je okupatorske njemačke i ustaške snage, koje su došle u Sarajevo, uklonile 1941. godine i odnijele na dar nacističkom vođi Adolfu Hitleru. Na istom mjestu, nakon Drugog svjetskog rata ponovo je postavljena spomen ploča na kojoj se nalazio natpis: "Sa ovoga mjesta 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip je svojim pucnjem izrazio narodni protest protiv tiranije i vjekovnu težnju naših naroda za slobodom". Tu spomen ploču u proteklom ratu u BiH, 1992. godine maljem su uništili pripadnici muslimanske vojske, kao i Principove otiske stopa na mjestu atentata koje su se nalazile ispred Muzeja "Mlade Bosne". Most u Sarajevu, nedaleko od mjesta atentata, 1918. godine dobio je naziv Principov most, da bi ga nakon proteklog rata vlasti u Sarajevu preimenovale u Latinsku ćupriju. I rodna kuća Gavrila Principa, koja je bila zapaljena u Drugom svjetskom ratu, a obnovljena 1964. godine i pretvorena u spomen-muzej koji je čuvao uspomenu na ovog hrabrog mladića, ponovo je zapaljena 1992. godine."

Foto: Facebook/Princip

Članovi "Mlade Bosne" koji su izvršili atentat u znak protesta protiv austrougarske okupatorske politike i težnje ne samo većinskog srpskog naroda za oslobođenje i ujedinjenje sa Srbijom, koja je u to vrijeme za sve balkanske narode bila pijemont slobode, nego i drugih naroda u BiH za ujedinjenje u zajedničku državu Južnih Slovena. Tako da je jasno da je "Mlada Bosna" bila projugoslovenska a ne samo prosrpska organizacija. Možda je baš zato najljepšu pjesmu o Gavrilu Principu otpjevao legendarni Safet Isović.

VIDEO:

 

Piše: Infomedia Balkan (citati Facebook - Princip/Youtube)
Foto naslovna: Princip/Infomedia Balkan
Video: Stari Grad/youtube.com
Izvor: Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter