Skandal u Madjarskoj - Orbanov stranački kolega s prostitutkama na jahti u Dubrovniku (Video)

Skandal u Madjarskoj - Orbanov stranački kolega s prostitutkama na jahti u Dubrovniku (Video)

Javno su objavljene fotografije na kojima je vidljivo da gradonačelnik mađarskog grada Győr Zsolt Borkai navodno sjedi sa prostitukom na luksuznoj jahti na Jadranskom moru, piše Index.hr.

Kako je naveo mađarski novinar Balazs Csekö, jahta je bila u blizini Dubrovnika u trenutku kada su fotografije, od kojih su neke vrlo eksplicitne, snimljene.

Borkai je član mađarske vladajuće političke stranke Fidesz na čijem se čelu nalazi Viktor Orban.

"Devet dana do lokalnih izbora u Mađarskoj - fotografije gradonačenika Győra Zsolta Borkaija u društvu nekoliko prostitutki na brodu u blizini Dubrovnika objavljene su online. Borkai je bio predsjednik Mađarskog olimpijskog odbora (2010. - 2017.), ali izgubio je povjerenje premijera Orbana prije dvije godine", napisao je Csekö na Twitteru.

U ponedjeljak, 7. oktobra Borkai se u izjavi za lokalnu televiziju izvinio porodici, te poručio da nije prekršio zakon i da nije koristio javna sredstva za ljetovanje.

Prema njegovim riječima, neke od fotografija su dijelom prave, a neke manipulirane.

Ne misli se povući iz izbora.

"Neću odustati od (grada) bez borbe i predati ga ljudima koji su ga nesposobni voditi i nesposobni osigurati mu napredak", rekao je Borkai.

Na zabavi se konzumirao kokain?

Fotografije je objavila nepoznata osoba na blogu nazvanom Ez az ördög ügyvédje (Ovo je đavolji advokat). U međuvremenu je blog ugašen iz nepoznatih razloga.

Bloger tvrdi da je Borkai na jahti bio u maju prošle godine, krstareći morem u društvu poznatog mađarskog advokata Zoltána Rákosfalvyja.

Tvrdi da je krstarenje finansirano ilegalnim poslovima nekretninama s općinom. Istaknuo je da su bile tri prostitutke i da se na zabavi konzumirao kokain.

Na fotografijama se ne vide narkotici, ali bloger je zaprijetio da će objaviti fotografije na kojima se vidi da Borkai "šmrče kokain".

Komentar vladajuće stranke

Iz Borkaijeve stranke - Fidesza su komentarisali ovaj slučaj konstatirajući da je to njegova privatna stvar.

Lokalni ogranak Fidesza je naglasio da su fotografije dio orkestriranog djelovanja opozicije dodavši:

"Ljudi su bijesni zbog upotrebe takvih alata budući da se Győr (pod Borkaijevom vlašću) gradi i uljepšava."

S druge strane, opozicija traži odgovore po pitanju novca kojim je Borkai platio navodne prostituke i zabavu na jahti.

Kandidat opozicije za gradonačelnika Győra Gergely Karácsony smatra da ako je neko prisutan na zabavi pomoću sredstava biznisa, koji je zaradio milijarde zahvaljujući odlukama Fidesza, onda to postaje javno pitanje.

Kandidat stranke Momentum Akos Hegedűs pozvao je Borkaija da se povuče iz izborne utrke jer snimke i fotografije, kako tvrdi, nisu privatna stvar - javnost uvijek ima pravo znati laže li političar, piše Index.hr.

VIDEO:

Izvor: index.hr

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks