Slađan Tomić: Ironija je kad najveći neprijatelj slobodnog novinarstva u BiH čestita dan slobode medija


Slađan Tomić: Ironija je kad najveći neprijatelj slobodnog novinarstva u BiH čestita dan slobode medija

Novinarima pokazuje srednji prst, pa im čestita Svjetski dan slobode medija

Imao sam tačno 20 godina života, i pola godine radnog iskustva, kada sam za dnevni zadatak, kao novinar javnog servisa, dobio da ispratim otvaranje studentskog doma „Radovan Karadžić“ na Palama. Dom se zapravo tako nikada zvanično nije zvao, to je samo bila provokacija Milorada Dodika pretočena u tablu koja je preko noći sklonjena.

Dodik je pričao o tome kako je presuđeni ratni zločinac, i nesumnjivo osoba koja se nezakonito bogatila, Radovan Karadžić bitan za slobodu Republike Srpske.

Pitao sam ga da li se sjeća svojih riječi o Karadžiću.

„Postoje dokumenti da je Radovan Karadžić u proljeće 1997. godine, u torbi iz Banjaluke odnio 36 000 000 maraka. Prvo je iz Trezora Narodne banke uzeo apoene od 28 000 000 maraka, a drugom prilikom još 8 miliona. Tada je već bio smijenjen i krio se od ruke međunarodne pravde“, rekao je Dodik Avazu 2005., a kasnije i još nekim medijima. 11 godina kasnije sam ga podsjetio na tu izjavu.

Njegov odgovor bio je vrlo neprijateljski spram mene i novinarske profesije.

„Hajd' majke ti mile, skloni se“, rekao je Dodik.

Kada sam ga 2018. pitao zašto konstantno priča samo o banalnim etnonacionalističkim temama dok cijene goriva divljaju, rekao mi je: „Obuci onaj žuti prsluk pa hodaj po Bosni.“

I to je sve što treba znati o Miloradu Dodiku i njegovom odnosu prema novinarima. Sjećam se i pokojnog kolege Miše Vidovića, banjalučkog dopisnika FTV-a, kojem je Dodik zaželio smrt.

„Volio bih da dobiješ pritisak, da ti otkaže srce i sve ostalo“, poželio je Dodik kolegi Vidoviću.

To je Dodikov manir – da kad god mu se ne svidi novinarsko pitanje on vrijeđa, napada, etiketira, omalovažava.

„A vidi se da si pristojna, mada lijepo ne izgledaš“, rekao je Dodik koleginici Arijani Saračević Helać. Za mrzilački i mizogini komentar nikada nije uputio izvinjenje.

Dodik voli i opsovati: i na TV-u, a i u telefonsku slušalicu. Tako je vlasniku BN televizije Vladu Trišiću putem telefona rekao: „Jeb***u ti mater.“

Novinari BN-a su često meta Dodikovih napada, a dugo godina je to najčešće bila bivša novinarka te TV kuće Slađana Jašarević.

„Nisam ti ja muškarac za tebe“, „Vidite da ovi sa BN-a nisu normalni“, samo su neke od Dodikovih uvreda na račun nekadašnje novinarke BN-a.

Kolegu sinišu Vukelića je prošle godine nazvao spodobom, a kada su oštećeni automobili urednika Buke Aleksandra Trifunovića i novinara EuroBlica Nikole Morače Dodik je rekao da su napad vjerovatno fingirali, te da su to sami sebi uradili. Nisu, to je kasnije i dokazano kada je policija pronašla napadača, što govori o Dodikovim stvarnim namjerama.

Pirlikom posjete Mostarskom sajmu Dodik je, obraćajući se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, vrijeđao novinarku N1.

„Vidi one krave sa N1“, rekao je Dodik.

Šta Dodik zaista misli o slobodnom novinarstvu pokazao je martu 2022. kada je kroz prozor svog automobila novinarima pokazao srednji prst kao vrhunac njegovog komunikološkog umijeća.

Prema ovogodišnjem svjetskom indexu slobode medija Reportera bez granica Bosna i Hercegovina je nazadovala za čak 17 mjesta u odnosu na prošlu godinu pa se sada nalazi na 81. mjestu. U indexu, koji je danas objavljen, navodi se da kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj predstavlja prijetnju novinarstvu. Podsjetimo, kriminalizacija klevete je rezultat Dodikovog zalaganja i težnji da dodatno ograniči slobodu govora. Njegov pohod protiv nezavisnih medija je nastavljen i usvajanjem prijedloga Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija na sjednici Vlade RS, kolokvijalno nazvan zakon o stranim agentima.

Zbog svega navedenog ironična je, odnosno neistinita, jutrošnja Dodikova čestitka novinarima i novinarkama u povodu Svjetskog dana slobode medija jer upravo je on prvi čovjek u BiH koji je ograničava.

Piše: Slađan Tomić
Izvor: 6yka.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter