Slavni bubnjar Dragoljub Đuričić izgubio bitku s koronom


Slavni bubnjar Dragoljub Đuričić izgubio bitku s koronom

Čuveni muzičar Dragoljub Đuričić preminuo je danas u 69. godini od posljedica virusa korona. Svojevremeno je uvršten među 30 najboljih bubnjara na svijetu, a radio je sa velikim zvijezdama poput Zdravka Čolića i Gorana Bregovića. Ipak, u životu je isticao da je najponosniji na titulu oca.

Vijest o Đuričićevoj smrti potresla je regionalnu javnost. On je mjesec dana bolovao od opakog virusa, a hospitalizovan je 24. februara. Stanje mu se poboljšalo prije pet dana i bio je skinut s respiratora, ali nažalost, juče je izgubio bitku sa bolešću.

Bio je jedan od najpoznatijih bubnjara na našim prostorima, a svoj talenat je pokazao u saradnji sa mnogim muzičarima i bendovima kao što su "YU grupa", "Leb i sol" i "Kerber", bio je član pratećih bendova Zdravka Čolića i Đorđa Balaševića, a ostaće upamćen i po svom solo radu.

"Neka je laka zemlja mom kolegi i prijatelju Dragoljubu Đuričiću, vrednom i ispravnom i muzičaru i čoveku, i neće nikad umreti kod nas živih koji smo ga znali", napisao je roker Milić Vukašinović na Twitteru.

Muzičar Nikola Demonja naveo je da je Đuričić bio veliki čovjek, i muzičar, i ljudina, i prijatelj, i kolega, i pedagog.

"Bio je veliki bubnjar. I autor. I legenda. I zajebant. I zafrkant. I čovek pre i posle svega. Zaista će mi nedostajati. Već mi nedostaje. Dobri Dragoljub", kazao je Demonja.

Njegov način sviranja bubnjeva ostaje zauvijek u sjećanju svih onih koji su ga makar jednom čuli, ali ništa manje nisu čuvene ni njegove izjave...

"Muzika je bazirana na ritmu, život je baziran na njemu. Ako srce ne otkuca tri puta u ritmu, četvrti put neće ni otkucati", samo je jedna od onih koje će se pamtiti i koje možda najbolje opisuju njegovu karijeru.

Koliko je njegova karijera bila plodonosna dokazuje i činjenica da je odsvirao više od 6.000 koncerata na svim kontinentima, osim na Antarktiku. Od 1997. godine bio je vođa orkestra koji je pratio najpopularnijeg pjevača na Balkanu Zdravka Čolića. Njegov prepoznatljivi način sviranja u kome je uvijek postojao balans između emocija i tehnike učinio ga je izuzetno poštovanim, dok ga je njegova komunikativna priroda dovela do toga da postane jedan od najpopularnijih jugoslovenskih muzičara uopšte.

Đuričić je jedan od rijetkih koji je prekršio pravilo da bubnjari nemaju svoj "opis radnog zadatka", već je bubnjeve izbacio u prvi plan i ubacio ih u grupu vodećih solističkih instrumenata. Ostvario je uspješnu saradnju sa grupom "The Rolling Stones" 1987. godine, a bio je i dobitnik brojnih prestižnih nagrada kao što je istaknuta nagrada "Vilage Voys" za najbolju muziku za pozorišnu predstavu van Brodveja, osvojio je dva puta Estradnu nagradu SFRJ, kao i nagradu pokreta "Otpor" - "Najotporniji umetnik". Između ostalog, svoje umjetničko stvaralaštvo upotpunio je radom na muzici za 20 pozorišnih predstava, među kojima su: "Art", "Reservior Dogs", "Bliže", "Policajci", "Burn This", "Pop Corn". Koliko je bio cijenjen i poštovan govore izvodi iz novina "Politika".

"Ovo je zemlja gde je bubnjar Dragoljub Đuričić institucija, ali da bi opstao morao je da postane ekspert", rečeno je o Đuričiću.

Bio je jedan od najpoznatijih Crnogoraca koji je živio i radio u Beogradu, a svojevremeno je uvršten među 30 najboljih bubnjara na svijetu. Ipak, u životu je isticao da je najponosniji na titulu oca. Aktivno je učestvovao u građanskim protestima 1996/1997. predvodeći grupu od 30 bubnjara. Za doček 1997. godine svirao  je na centralnom gradskom trgu pred oko milion ljudi, koji su iz protesta prema tadašnjoj vlasti izašli na beogradske ulice.

Izvor: n.n.

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter