Slijedi li pobuna? Radnici ERS-a ogorčeni: Vi kradete, a mi nemamo osnovnih sredstava za rad


Slijedi li pobuna? Radnici ERS-a ogorčeni: Vi kradete, a mi nemamo osnovnih sredstava za rad

Najnovija odluka Uprave Elektroprivrede Republike Srpske naljutila je zaposlene. Uprava planira da modernizuje i digitalizuje parking ispred sjedišta u Trebinju i za to plati oko 640.000 maraka, što je izazvalo ogorčenje sindikata koji tvrdi da se to realizuje dok radnici nemaju ni osnovna sredstva za rad.

Sindikat ERS-a ovu odluku u periodu kada se spremaju štrajkovi rudara u Gacku i Ugljeviku, ocjenjuje kao “biser”.

“Digitalizacija parkinga je najnoviji biser uprave, jer namamo mehanizaciju i rezervne dijelove pa se dovodi u pitanje proizvodnja 65 odsto energije u Republici Srpskoj. Tražimo da nas prevezete na posao, obujete, obučete, nahranite i da nam date zaradu koju smo ostvarili po Kolektivnom ugovoru, a onda vi ,,kraduckajte“, poručuju iz sindikata.

Dodaju da uprava ERS-a ne razumije njihove zahtjeve za povećanje plata, dok sa druge strane ulaže u objekte od kojih možda nikad neće biti nikakve koristi.

“Ogromna sredstva ulažu se u objekte koji će prve kilovate električne energije proizvoditi nekada, možda nikada, a postojeće rudnike i termoelektrane su zapostavili. Vi, gospodo, kradete. Kradete naše, kradete ono što smo mi zaradili, zato nema para za one koji su ih zaradili”, optužuju sindikalci.

Parking 

Inače, tenderom za modernizaciju i digitalizaciju parkinga predviđeno je postavljanje automatske rampe na ulazu i izlazu, sa štampačem karata i kamerama za čitanje registarskih tablica.

Izvođać se mora obavezati i da montira opremu, programira, podesi i testira sitem, kao i da obuči zaposlene za rad i održavanje sistema.

Procijenjena vrijednost nabavke je 550.000 KM bez poreza, odnosno nešto preko 640.000 KM sa PDV-om.

Petrović: Bolje preraspodijelite novac

Sa druge strane, generalni direktor ERS-a, Luka Petrović kaže za portal CAPITAL da postoji prostor za povećanje plata, ali da to zavisi isključivo od zavisnih preduzeća, a nikako od holdinga.

“Uprave zavisnih preduzeća moraju da konsoliduju svoje rashode i višak prihoda usmjere prema radnicima, a mi sa tim nemamo problem”, kaže on.

Dodaje  da su rudnici i termoelektrane u Gacku i Ugljeviku u odnosu na prošlu godinu, ove godine imali 30 miliona više prihoda, te da su sami odlučivali kako da taj novac rasporede.

“Moraju da se odluče gdje će novac usmjeravati. Da li u plate radnicima, nova zapošljavanja ili investicije u bolju pogonsku spremnost. Prostor postoji kroz izmjenu sistematizacije i nagrađivanjem najvrednijih radnika u odnosu na one koji se zaposle pa ne dolaze na posao, a nakon par mjeseci se iz proizvodnje sele u kancelarije”, rekao je Petrović.

Kaže kako je zbog lošeg rada dva preduzeća u kojima se spremaju štrajkovi, ERS imao ogromne gubitke.

“Brojni ispadi na termoelektranama doveli su do toga da je ERS kao trgovac električnom energijom izgubila preko 110 miliona maraka. Vidljivo je da se mora  značajnije ulagati u pogonsku spremnost ali i istovremeno plaćati značajnije radnici angažovani na važnim poslovima”, zaključio je on.

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter