SNSD i HDZ opstruišu izbore

SNSD i HDZ opstruišu izbore

Arnautović kaže da da SNSD i HDZ opstruišu budžet i vrše pritisak na CIK, ali nije želio da kaže koja je to "treća strana".

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) za N1 je rekao da nije optimističan da će se usvojiti budžet BiH. On je rekao i to da se svjesno plasiraju lažne vijesti i informacije da je izbor članova CIK-a nelegalan. Pojasnio je i zašto.

"Moje kolege i kolegice su bili optimistični, ja nisam. Znam pozadinu ove igre, i nisam bio optimističan da će se danas usvojiti budžet, ni 21. na Domu naroda", rekao je.

Rekao je da će sud utvrditi da li je izbor članova CIK-a bio legalan ili ne, ali poučen iskustvom od ranije, tačnije, ranijim presudama - siguran je da će sud izbor proglasiti legalnim.

"Ovdje imamo potpuno pogrešno, svjesno plasiranje lažne vijesti i teze da je to nelegalan izbor. Praksa je takva da sud ne može raditi drugačije od zakona. Pritisci se vrše, to je tačna informacija. Tačna je informacija da se vrše pritisci od još nekih lidera stranaka, ali samo sud može utvrditi da li je nešto zakonito ili nezakonito", rekao je.

"Imao sam u vidu pet presuda po istom pitanju. Ne može se desiti da sud donese šestu koja će biti suprotna. Radi se o istim presudama, o imenovanju i razrješenju članova. Sud je tačno utvrdio, procedura izbora je tako da se raspiše konkurs, dostavi listu parlamentu 30 dana prije isteka mandata. Ako se ne dostavi, onda će Predstavnički dom izvršiti izbor bez liste kandidata. Sada se to desilo, bila je namjerna politička opstrukcija, da ne radi Parlament godinu dana, da ne radi Komisija. Kada je počela da radi, Parlament je izabrao članove. Potrebno je samo pročitati ovaj član zakona", rekao je.

On je rekao da SNSD i HDZ opstruišu budžet i vrše pritisak na CIK, ali nije želio da kaže koja je to "treća strana".

Pojasnio je da postoji odredba u kojoj se kaže da se sredstva za izbore moraju osigurati 15 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora. "Ako je nevladavina prava u pitanju - želi se onda zaštititi nečiji interes", kazao je. "Tužilaštvo je ranije trebalo da reaguje. Ovdje se po mom sudu radi o krivičnom djelu uskraćivanja biračkog prava. Niko ne može uskratiti biračko pravo. I neodržavanje izbora u Mostaru je krivično djelo", rekao je.

On je mišljenja da se sve političke rasprave treba da vode u političkoj areni, odnosno parlamentu.

Dva propusta oko izbora u Mostaru

"CIK je - nit' luk jeo, nit' luk mirisao. Sa aspekta osporavanja izbora članova CIK-a, mi smo tu u pasivnoj ulozi. Parlament je taj koji je imenovao članove. Sve to treba početi i završiti unutar parlamenta. Ko želi da osporava tu vrstu odluke, obratio se sudu. Čekamo šta će sud reći, a praksa je proteklih 16 godina, u najmanje pet presuda, bila je ovakva kakva jeste", pojasnio je Arnautović.

Njegovo mišljenje je da su članovi CIK-a izabrani legalno.

Ukoliko se budžet usvoji 21. jula - da li će se stići organizovati sve na vrijeme, odnosno da li će se moći organizovati izbori 15. novembra? "Svi rokovi su prekršeni. Izborni zakon je prekršen, stvorena je nemoguća situacija. Imate rok da nešto morate za 150 dana, nešto za 130, gusti su rokovi. Mi nadljudskim naporima prebrođavamo ovu situaciju", rekao je.

Pomoć im pruća OSCE i Ambasada SAD-a u Sarajevu, kazao je, dodavši da je njihova pomoć - tehnička, a ne materijalna, jer se sredstva za izbore isključivo osiguravaju iz budžeta. "Niko CIK-u ne može direktno dati novac za izbore. Može programskim aktivnostima, ali to neće biti dovoljno. Ostaje milionska cifra da se da", rekao je.

CIK će dati sve od sebe da se izbori dese, ali ukoliko se budžet ne usvoji 21. jula, Arnautović je kazao da je šansa 99 posto da se izbori ne dese.

On tvrdi da je napravljena greška i oko Mostara, odnosno napravljena su dva propusta. "Prvi, nije riješeno pitanje birača iz centralne zone. Drugi, nije dato ovlaštenje CIK-u da skrati rokove za Mostar, da sustigne druge opštine i gradove i da ima izbore na isti dan. Da nam je data ta mogućnost, mogli bismo imati izbore u isti dan", rekao je Arnautović.

Želi se staviti kontrola nad CIK-om kroz instrument finansijskih sredstava i smatra da je na sceni pokušaj urušavanja nezavisnosti CIK-a. Rekao je da je aktuelni saziv CIK-a - politički nezavistan, a prošli - problematično.

Foto naslovna: bhrt.ba

Izvor: ba.n1info.com/rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks