Sofija Bajić - arhitekta iz Bijeljine: Obučena sam, istrenirana i školovana da stvorim nešto posebno jer se to od mene očekuje


Sofija Bajić - arhitekta iz Bijeljine: Obučena sam, istrenirana i školovana da stvorim nešto posebno jer se to od mene očekuje

Arhitektura je posebno zanimanje, iz kojeg izlazi sve ono što nas danas okružuje. Neboderi, željezničke stanice, mostovi, bazeni… Sve je to izašlo iz uma i mašte nekog arhitekte koji su svoje ideje i kreativnost uspjeli toliko detaljno prenijeti na papir, s kojeg su ideje oživjele i postale stvarnost.

Posao je to koji iziskuje mnogo truda, smisla za detalje, ali i odgovornosti, a ukratko o čarima i izazovima tog posla, za portal Dešavanja u Bijeljini, govori arhitekta Sofija Bajić, koja se bavi i dizajnom.
 
"Zašto arhitektura a i dizajn? Prvenstveno jer sam željela raditi sa ljudima. Interesantna pojava je to što je veliki broj nas na arhitekturi imao dilemu da li da upiše medicinu i arhitekturu. Upravo sam i ja jedna od takvih. Naizgled ta dva poziva nisu ni slična, ali kad malo bolje pogledaš, to je zapravo isto zvanje: glavni akter je čovjek, samo je pitanje sa koje strane ga koja od ove dvije struke posmatra", započela je priču Sofija.

Put prema zanimanju arhitekta je inspirativan, naporan, ali i prepun pozitivne energije.
 
"Obučena sam, istrenirana i školovana da stvorim nešto posebno, jer se to od mene očekuje. Baš je fakultet taj koji nas uči kako prići svakom projektu pojedinačno, kao da prije toga nije postojalo, ni rađeno ništa drugo. Škola nam pokaže mehanizam razmišljanja, koji mi zatim apliciramo na svaki projekat."
 
Koncept je Sofijina web platforma koja nudi gomilu ideja koje su nerjetko od početka do same realizacije ispraćene tekstom i videom.

"Koncept platforma https://koncept.studio/iza-scene/ je virtuelni prostor u kome dijelim sve ono što sam naučila na terenu ili iz nekih novih knjiga. Danas je besmisleno kriti ono što znaš, a baš mnogo dobiješ kada to znanje dijeliš", smatra ova mlada Bijeljinka.
 
Sofija kaže da je svaki projekat dio nje.
 
"Isto se to sigurno dešava i književnicima i umjetnicima, kao i bilo kome ko stvara. Ali, ako bih morala da izdvojim najdraže projekte do sada, neka to bude vizuelni identitet koji je rađen za 100 godina gimnazije, ili #paketbuket, a volim baš i Radost balone. Sve tri projekta su rađena za meni važne i drage ljude: profesore moje divne škole, ili moje roditelje, ili za brata mog muža. Upravo najveću tremu imam kada radim za najbliže", otkrila nam je, kao i da u bliskoj budućnosti od nje možemo očekivati bebu.
 
"To je trenutno najvažniji projekat" rekla je kroz osmijeh naša mlada i uspješna sugrađanka.

Foto naslovna: infobijeljina.com

Izvor: desavanjaubijeljini.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks