-Spolja gladac a unutra jadac- Situacija je teška – pismo iz Porodilišta UKC Banjaluka (Foto)


-Spolja gladac a unutra jadac- Situacija je teška – pismo iz Porodilišta UKC Banjaluka (Foto)

Na zahtjev čitaoca, prenosim u cjelosti pismo koje sam dobio od porodice porodilja i majki sa Univerzitetsko-kliničkog centra Banjaluka, u kome se govori o teškom stanju i uslovima za porodilje i pacijente. Danas je svjetski dan djeteta, i cilj objave pisma, koji sam dobio sinoć, nije puka kritika vlasti već da se poboljšaju uslovi za porodilje, te kvalitet zdravstvene zaštite i uslova u ovoj i drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

Poštovani,

vjerujem da ste upoznati ali evo da potvrdim stanje iz Porodilišta na Univerzitetsko-kliničkom centru Banjaluka. Porodilje nemaju toalet papira, donosi im se od kuće. Odvod u tuš kabini je 3 dana začepljen, pa kada se tuširaju onda stoje u prljavoj vodi.

Možete misliti koliko je to higjenski. Porodilje se ručno izdajaju jer iako imaju izdajalice, nemaju dijelove za iste jer su preskupi. Zamislite kako je porodilji koja se rukama izdaja 15, 20 i više dana, u 21 vijeku. Posteljina nije promjenjena 7 dana, obzirom da je bila krvava supruga ju je sama zamjenila. U sobama bude do 5 trudnica/porodilja složenih kao sardine.

U čekaonici ne postoji ni jedan ekser, a tek čiviluk na koje bi se ostavile stvari, jakne, torbe i sl. Sve se drži u rukama jer npr na 3. spratu imate samo jednu klupu i 3 stolice tako da i porodilje za vrijeme posjeta moraju stajati. Toliko o UKC. Sretan je ko ga nikada ne posjeti.

Srdačan pozdrav

Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter