Sprema se Haos - Beograd pun kriminalaca iz Avganistana - Počeo rat migrantskih klanova

Sprema se Haos - Beograd pun kriminalaca iz Avganistana - Počeo rat migrantskih klanova

Dva brutalna ubistva migranata, koja su se u Beogradu dogodila za samo jedan dan, otkrivaju strašnu istinu o kriminalu koji već neko vreme „cveta“ u Srbiji.

Reč je o krijumčarskim klanovima migranata iz Avganistana koji svoje sunarodnike za veliki novac švercuju preko hrvatske i bosanske granice. Mubarez Pantazai (17), čije je iskasapljeno telo sinoć pronađeno nedaleko od prihvatnog centra u Krnjači, upravo je jedan od migranata koji je upleten u krijumčarsku mrežu.

Sumnja se da je s pripadnicima svog klana u sredu uveče, u centru Beograda, ubio Kamrana Kana (21), takođe poznatog krijumčara. Nakon toga su pripadnici Kanovog klana rešili da osvete njegovu smrt. Pronašli su Mubareza i izboli ga svuda po telu čak 24 puta.

„Nema gde ga nisu sekli. Imao je ubode po glavi, rukama, nogama, stomaku. Bio je istranžiran“, rekao je izvor iz istrage.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu potvrdili su da je Mubarez Pantazai osumnjičen da je bio saizvršilac u ubistvu Kamrana Kana. Ono što zabrinjava je da su ova dva ubistva samo produbila sukobe među krijumčarskim klanovima migranata i što se strahuje da je ovo tek zahuktavanje njihovog rata.

S obzirom na to da se dva klana po pravilu ne nalaze u istom kampu (kao što je i u ovom slučaju jedan je bio iz Krnjače, a drugi iz Obrenovca), oni se susreću i sukobljavaju direktno na ulicama Beograda.

„Do pre dve godine krijumčarski klanovi formirali su se i unutar istog kampa. Tada su se u kampovima dešavale i po tri tuče dnevno. Otkako u svakom kampu postoji zaseban klan, oni svoje sukobe rešavaju na ulici. Imaju jasno određenu hijerarhiju. Imaju svog „bosa“ koji je glavni, koji se za sve pita i kome pripada najveći deo profita“, objašnjava izvor.

Kako kaže, skoro svi krijumčari su iz Avganistana i imaju između 20 i 30 godina. Ono što je zanimljivo je da se namerno predstavljaju kao maloletna lica i tako se ograđuju od bilo kakve pravne odgovornosti.

Kako migranti inače nemaju nikakva dokumenta, samo izjavom dokazuju koliko imaju godina. Krijumčari to koriste i uvek tvrde da imaju 16 ili 17 godina, jer kao maloletna lica nemaju pravnu odgovornost. Koriste očaj porodica koje i po godinu dana čekaju da pređu mađarsku granicu, pa im za nekoliko hiljada evra nude da ih ilegalno prevedu preko hrvatske ili bosanske granice.

Pored krijumčarenja bave se i dilovanjem droge i sarađuju sa srpskim kriminalnim grupama. Otkako se rat između krijumčarskih klanova zahuktao, velike su šanse da sledeća žrtva bude i neko naš, neko ko sarađuje sa njima na „poslovima“ krijumčarenja i dilovanja droge.

Čitav Avganistan zasnovan je na principu plemena i klanova, a ovo su grupe koje su se po istom pravilu izdvojile u krimi svetu, napominje kriminolog Zlatko Nikolić.

„Njihovo funkcionisanje slično je kao kod albanske mafije koja ima najjače međusobne relacije u odnosu na spoljni svet. Njihove vrednosti se zasnivaju na lojalnosti prema rođacima, saplemenicima, a kad je novac u pitanju, stvari se samo dodatno zahuktavaju. Novac zavadi i braću, a kamoli krijumčare“, objašnjava Nikolić.

Kako kaže, u kampovima je veći nadzor, pa je ulica pogodnija za rešavanje „neraščišćenih računa“.

„Ali, kao i sve mafijaške grupe, kad se obračunavaju, oni su usmereni jedni na druge. Njih ne zanimaju građani“, dodaje on.

 

Izvor: http://www.ricochetspecial.com/