Sramotna odluka: Komora oslobodila Čizmovića za šamaranje kolegice

Sramotna odluka: Komora oslobodila Čizmovića za šamaranje kolegice

To što je počasni predsjednik Advokatske komore Republike Srpske nasrnuo na ženu od osamdeset i pet godina, udario je naočigled brojnih svjedoka, te tako napravio nezapamćen skandal zbog kojeg se ime komore mjesecima u negativnom kontekstu povlačilo po medijima, nije bilo dovoljno za kaznu.

Godinu dana nakon što je ošamario advokaticu Melihu Filipović, banjalučki advokat Jovan Čizmovićoslobođen je disciplinske odgovornosti, saznaje portal CAPITAL.

Više od 365 dana trebalo je disciplinskom tijelu komore od pokretanja procesa do danas da bi „opralo ruke“ i proglasilo se nenadležnim, umjesto da su izrekli adekvatnu kaznu za nasilničko ponašanje i vratilo žestoko poljuljan ugled u javnosti.

Čizmovića su njegove kolege u Komori zaštitili obrazom svih advokata u Srpskoj, tako što su prihvatili njegov prigovor da je Filipovićevu udario kao građanin, a ne kao advokat. “On je naveo kako tog dana nije zastupao nikoga od stranaka, već sebe kao fizičko lice po pitanju njegove imovine. Taj prigovor je uvažen, nakon čega je postupak obustavljen”, kazao je izvor CAPITAL-a dobro upućen u dešavanja po ovom slučaju.

Pravnici ogorčeni

Pravnici sa kojima smo razgovarali su ogorčeni ovakvom pristrasnom odlukom. Kažu da je Čizmović prekršio i druge članove Kodeksa jer nije udario građanina, već i advokata, a načela ponašanja između kolega takođe su regulisana Kodeksom. Postavlja se i pitanje stručnosti članova Komore kojima je trebalo godinu dana da prouče nekoliko članova Kodeksa advokata. „Kako će znati  braniti  i zastupati građane i pravna lica ako ne poznaju osnovna  načela svoje struke i ako im treba 12 mjeseci samo da ih pročitaju“, kažu oni.

Međutim, Etički kodeks Advokatske komore, a koji je, interesantno, prije četiri godine potpisao lično Čizmović kao predsjednik Komore nedvosmisleno propisuje nešto sasvim suprotno. “U vršenju advokatske službe i ponašanjem u privatnom životu advokat treba čuvati ugled i boriti se za unapređenje i afirmaciju advokature kao samostalne profesije”, stoji u jednom od članova Kodeksa. Advokati u Komori ovo nisu pročitali ili se prave da on ne postoji.

Zanimljivo je i to da su disciplinski organi Komore za godinu dana u potpunosti promijenili svoje mišljenje. U saopštenju koje su javnosti uputili prošle godine, neposredno nakon ovog incidenta, oni su osudili “napad advokata na advokata”. “Nedopustivo je da neko napada advokata, kako verbalno, tako i fizički, prilikom obavljanja njegovog posla, a naročito ne od strane drugog advokata“, navodi se u prošlogodišnjem saopštenju Izvršnog odbora Advokatske komore RS. Takođe, u tom saopštenju su obećali kako će disciplinski organi komore po hitnom postupku donijeti odluku povodom ovog slučaja, a koji je okončan tek godinu dana kasnije.

“Kadija te tuži, kadija te sudi”

Meliha Filipović, koja je na svojoj koži osjetila sav bijest i osionost Čizmovića, kaže kako je ovakvu odluku i očekivala, jer se prema njenim riječima radi o čovjeku koji godinama upravlja svim procesima i imenovanjima u komori. Ipak, prema njenim riječima, neće odustati od dokazivanja pravde te najavljuje žalbu drugostepenom organu. “Kadija te tuži, kadija ti sudi. Tako je to ovde kod nas. Advokat bi trebao biti advokat bez obzira gdje se nalazio. Ja sada čekam zvanično rješenje iz komore, nakon čega ću uložiti žalbu”, kazala nam je ona.

Branislav Rakić, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske nije želio da komentariše odluku o obustavljanju postupka. “Odluku nisam dobio i dok ona ne bude napisana ne bi želio da išta komentarišem. Tužilaštvo i sud komore su nezavisni u svom odlučivanju”, poručio nam je kratko.

Izvor: capital.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks