Sredstva koja su Rusi koristili u bolnici u Bijeljini imamo i mi u BiH


Sredstva koja su Rusi koristili u bolnici u Bijeljini imamo i mi u BiH

Brojne su reakcije na poziv Dragana Čovića upućen ruskoj vojsci za dezinfekciju SKB Mostar.

Ruski tim ipak  nije ušao u BiH. Naime, Ambasada Rusije je prema MVP-u za ulazak istog konvoja koji je ranije bio u RS i lica preko granice, ovog puta poslala notu koja je sadržavala detaljniji spisak vojno-tehničkih sredstava, imena i prezimena medicinskog tima, ali i njihove vojne činove.

To je značilo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH, za razliku od ranijeg slijetanja i dolaska u Banju Luku, to više nije moglo označiti humanitarnim djelovanjem.

UKC RS je jedna od ustanova koju su dezifikovali pripadnici epidemiološkog odreda ruske vojske. Isti tim je na poziv lidera HDZ-a BiH trebao doći u SKB Mostar, a iz ove stranke kazali su kako je poziv Dragana Čovića ruskoj vojsci uslijedio nakon "utvrđenih činjenica i prenešenog "pozitivnog" iskustava Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka".

Medicinski tim stručnjaka iz Rusije posjetio je Opštu bolnicu Sveti Vračevi u Bijeljini i izvršio dezinfekciju prostorija.

Takva akcija je u u entitetu RS predstavljena kao vrhunski poduhvat, ali postoje i drugačija viđenja. Potvrdila je to i direktorica ove javne ustanove Milica Lovrić.

Direktorica bolnice kazala je kako su sredstva koja koriste ruski stručnjaci dostupna i u našoj zemlji.

“To je nešto što mi imamo, 70 postotni alkohol. Naravno da je to nešto što je dostupno i našem tržištu. Dezinfikujemo i čistimo prostorije, to je svakodnevni način rada u našoj ustanovi i mimo pandemije“, kazala je direktorica Lovrić.

Nakon njene potvrde stiče se dojam, a to se slaže većina analitičara u našoj zemlji, da je dolazak Rusa isključivo politički čin, te da nema skoro nikakve veze s pandemijom.

Izvor: vijesti.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks