Srbija - Turska 3:1 (23:25, 25:19, 25:22, 25:22)

Srbija - Turska 3:1 (23:25, 25:19, 25:22, 25:22)

Srpske odbojkašice trijumfom nad domaćinom zauzele su prvo mesto u Grupi 

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Turske u petom kolu Evropskog prvenstva sa 3:1 (23:25, 25:19, 25:22, 25:22) i zauzele prvo mesto u grupi.

Srpkinje u dosadašnjem delu prvenstva imaju maksimalan skor. Pobedile su reprezentacije Finske, Francuske, Grčke, Bugarske, a sada su bile bolje i od domaćina. Izabranice Zorana Terzića su na taj način osvojile 15 bodova i sa prvog mesta idu u plej-of.

18:32 - PRVI SET

Na samom startu meča viđena je izjednačena igra obe ekipe, te po jedna greška na obe strane, a posle lošeg servisa Boškovićeve, rezultat je ponovo izjednačen 3:3.Dobar prijem ima naša reprezentacija, ali beleži i četiri servis greške, što su Turkinje iskoristile i povele sa 8:7.

Ni jedna ni druga selekcija nisu uspevale da se rezultatski "odlepe" na više od jednog poena. Posle sjajnog bloka Veljkovićeve, Srbija je došla do minimalne prednosti, ali sledi nova servis greška, pa i izjednačenje. Na servis liniji našla se Buša, koja je sjajnim servisima doprinela novom vođstvu, a poenima Ognjenovićeve, Srbija stiže i do prednosti od dva poena.

Izabranice Zorana Terzića konačno su popravile igru u napadu, Boškovićeva je donela prednost od 14:11, što je selektora Turske primoralo da zatraži tajm-aut. Po povratku na teren, odbojkašice Turske smanjuju na samo poen zaostatka, ali je Ismailogu napravila servis grešku. Obe reprezentacije imaju problema sa servisom, te su i naredna dva poena završena na isti način.

Promenjene su uloge sa početka meča, sada su Turkinje te koje "jure" prednost, a posle najdužeg poena na utakmici i sjajne odbrane domaćina, stižu do izjednačenja 18:18. Potpuno izjednačena igra viđena je do samog kraja prvog seta. Zaustavljena je Brankica Mihajlović, Turska dolazi do dva poena prednosti (23:21), da bi usledio tajm-aut selektora Srbije. Dodatna neizvesnost uneta je po povratku na teren, uz sjajan servis Maje Ognjenović Srbija ponovo dolazi do izjednačenja. 

Na set loptu za domaćina, zatražen je i video čelendž pošto je sudija svirao prelaz Brankice Mihajlović, ali je odluka ostala nepromenjena. Prvu priliku iskoristile su  Turkinje i dobile prvi set sa 25:23.

19:07 - DRUGI SET

I drugi set nastavljen je u istom ritmu. Ređaju se poeni na obe strane, a prve do prednosti od dva poena stigla je naša reprezentacija. Problem sa servisom prisutan je i u ovom setu. Izblokirana je Veljkovićeva, ali u sledećem napadu Turkinje nisu imale rešenja za Boškovićevu, te je prednost ostala na kontu odbojkašica Srbije. 

Serija Srpkinja. Namestila je ruku Stefana Veljković, iskoristila slab prijem Turkinja, te dovela svoj tim do prednosti od 13:8. Odgovaraju odbojkašice Turske na sjajan način. Vezuju tri poena, što je selektora Terzića nateralo da zatraži tajm-aut. Njihovu seriju prekida Boškovića sjajnim "kuvanjem", a uz još jedan njen poen, Srbija dolazi do 15:11. 

Na kratko Turkinje prekidaju seriju naše reprezentacije, ali uz dobar servis Mihajlovićeve, Srbija odlazi na 19:13. Uspevaju evropske šampionke da održe konsantnu prednost u samoj završnici, a Mihajlovićeva donosi velikih 23:15. Na set loptu servirala je Veljkovićeva, ali su uz dobro postavljen dvojni blik Turkinje uspele da ostanu u igri. Ne koriste Srpkinje ni naredne dve set lopte, ali je četvrta bila dovoljna. Posle nešto slabijeg prijema i nezgodne lopte, snašla se Brankica Mihajlović i donela Srbiji izjednačenje u setovima 1:1. 

19:33 - TREĆI SET

Nošene sjajnom podrškom sa tribina, odbojkašice Turske su na startu trećeg dela igre povele sa 3:0. Samo na kratko prekinuta je njihova serija, da bi već u sledećem napadu stigle do 4:1. Uspele su Srpkinje da konsoliduju svoju igru u napadu, ali im domaće odbojkašice nisu dozvoljavale da se rezultatski približe. Održavaju Turkinje konstantnu prednost od dva ili tri poena. 

Sredinom meča uspevaju naše igračice da dođu do izjednačenja 12:12. Pogađala je Veljkovićeva, a posle greške Turske stigao je nerešen rezultat. Uz blok-poen Mine Popović, Srbija prvi put dolazi do prednosti u ovom setu. Sjajno se Buša snašla na mreži za novi poen, a posle prelaza turske reprezentacije, naše devojke odlaze na 17:14.

Potpuni rezultatski preokret najavila je Ognjenovićeva sjajnim blokom za 21:17, ali je Veljkovićeva bila neprecizna na servis liniji. Ne predaju se Turkinje, Eda Erden dovodi svoj tim na samo dva poena zaostatka. Set loptu ipak donosi Mina Popović, ali prva nije iskorišćena. Dobar prijem srpske reprezentacije omogućio je Boškovićevoj da snažno napadne i donose potpuni rezultatski preokret 25:22 i 2:1 u setovima.

20:04 - ČETVRTI SET

Ponovo Turkinje sjajno otvaraju set. Odličnom igrom stigle su do prednosti od 3:0, a njihovu mini-seriju prekida Buša. Samo na kratko, jer domaće odbojkašice već u narednom napadu dolaze do novog poena, a potom i prednosti od 6:2. Tajm-aut traži Zoran Terzić.

Vratile su se u igru naše devojke posle poena Maje Ognjenović, koja je sjajno reagovala na mreži. Naredni servis bio je dobra prilika da se zaostatak dodatno smanji, ali posle nesporazuma na mreži, poen je pripao Turkinjama. Ipak, ne predaju se evropske šampionke. Uz tri vezana poena konačno dolaze do izjednačenja 8:8.

Popović i Buša sjajno su postavile dvojni blok, koji je doneo i prvo vođstvo srpskoj reprezentaciji u ovom setu. 

Novi video čelendž usledio je posle izjednačenja, a žuti karton dobio je selektor srpske reprezentacije, Zoran Terzić. Ta situacija nije poremetila srpske odbojkašice, spreman blok imala je Tijana Bošković, koja je donela novu prednost svom timu. 

U istom ritmu nastavljaju naše devojke. Poenima Veljkovićeve i Mihajlovićeve, Srbija je ponovo u prednosti 17:14. Nemaju Turkinje rešenje za Tijanu Bošković. Mlada srpska odbojkašica donosi 20:16. Dobar servis Turske produžio je set, ali je sjajna na mreži ponovo bila Boškovićeva, koja je poentirala za 21:18 i sprečila Turkinje da priđu na samo poen zaostatka. 

Ipak, ređale su se prilike za Tursku, a jednu je iskoristila Baladin, koja je približila svoju reprezentaciju na 20:21. Usledio je novi tajm-aut, a potom i poen Tijane Bošković. Ipak, nisu se predavale odbojkašice Turske, trojni blok sačekao je Boškovićevu, koja nije uspela da dođe do poena, te je rezultat bio nerešen. 

Nova mini-serija poena Srbije i dve set lopte. Već prva je iskorišćena posle sjajnog servisa Tijane Bošković, pa Srbija stiže do velike pobede 25:22. 

 

Izvor: novosti.rs