Srpska plaća sve veću kamatu na obveznice

Srpska plaća sve veću kamatu na obveznice

Republika Srpska bila je danas prisiljena platiti veću kamatnu stopu na petogodišnje obveznice da bi uspijela prodati te hartije od vrijednosti u iznosu od 33 miliona maraka.

„Na današnjoj aukciji obveznica Republike Srpske Ministarstvo finansija je uspješno prodalo ukupnu ponudu petogodišnjih hartija od vrijednosti Republike Srpske, u iznosu 35 miliona KM. Emisija je realizovana uz diskontnu cijenu, a ostvarena je kamatna stopa od tri odsto. Ukupna vrijednost prispjelih ponuda je iznosila 52.985.243 KM. Potražnja za obveznicama je iznosila 55.305.000 KM u nominalnom iznosu, što je za gotovo 60 odsto više od ponuđene količine obveznica”, saopšteno je iz Ministarstva finansija RS.

Međutim, u Izvještaju o rezultatima aukcije 39. emisije obveznica Republike Srpske sa Banjalučke berze navedeno je da je u javnoj ponudi obveznica RS danas upisano 35.000 obveznica u vrijednosti od 33.393.500 KM.

Uvidom u Javni poziv za upis i uplatu 39 emisije obveznica RS javnom ponudom svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima vidljivo je da je planirani iznos emisije 35 miliona po fiksnoj kamatnoj stopi od dva odsto na godišnjem nivou.

Međutim, očigledno je da obveznice nisu mogle da budu prodate pod tim uslovom pa je to učinjeno po kamatnoj stopi od tri odsto.

Pored ovog zaduženja obveznicama, Republika Srpska planira i zaduženje od 300 miliona maraka novom emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi. Kamatna stopa je fiksna i iznosi dva odsto na godišnjem nivou. 

Vlada je za tu emisiju bez objašnjenja ukinula valutnu klauzulu koju je prvobitno propisala, što predstavlja rizik i odbija investitore u državne hartije od vrijednosti.

Izvor: capital.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks