Šta je Crni petak i zašto su tada ludačke rasprodaje širom svijeta

Šta je Crni petak i zašto su tada ludačke rasprodaje širom svijeta

Sigurno ste i vi videli natpise "Rasprodaja - Crni petak"? Evo šta oni znače!

Poslednje nedelje novembra, mnoge prodavnice na svoje izloge ističu upadljive natpise o rasprodajama, uz obaveznu naznaku "Crni petak".

Ovo je praksa u svetu već decenijama, a kod nas je stigla relativno nedavno. Mnogi se i dalje pitaju, šta je taj "Crni petak" i zbog čega su baš tada rasprodaje?

Uvek je u pitanju poslednji petak u novembru, odnosno dan nakon proslave američkog Dana zahvalnosti, koji se uvek obeležava poslednjeg četvrtka u ovom mesecu.

Od sredine pedesetih u Americi je ovaj petak bio početak pretprazničnih rasprodaja, odnosno uvod u period uoči Božića i Nove godine, kada radnje rasprodaju robu po sistemu "navali, narode"! To je prva prilika za, recimo, ljubitelje garderobe da jesenje, "nove" kolekcije pazare po povoljnijim cenama.

Za samo ime "Crni petak" zaslužna su dva fenomena, i to veoma različita.

Prvi put je početkom šezdesetih u Filadelfiji upotrebljen ovaj naziv za taj dan, i to u kontekstu "crnog" dana za vozače, zbog ogromnih gužvi u saobraćaju usled rasprodaja.

Naziv "Crni petak" vodi poreklo i od izraza koji na srpskom glasi "u plusu", a u engleskom "in the black" (u crnom), odnosno kada radnje ostvare profit.

U svetu, uobičajeno je da se prodavnice otvore već u ponoć, ili veoma rano ujutru, i da se ispred njih stvore ogromni redovi. Kupci željni robe na popustu često će zauzeti busiju ispred svoje omiljene prodavnice tokom prethodne noći, prespavati ispred i biti prvi koji će se okoristiti.

Tuče i haos su potpuno uobičajene u svetu tokom grozničavog šoping dana, a mnoge prodavnice iskoristiće ogromno interesovanje kupaca i produžiti ove akcije i na vikend, pa će popusti biti 29. i 30. novembra.

"Crni petak" nije praznik, ne obeležava se ni na jedan način, ali je omiljeni dan "šopingholičara" širom sveta. Poslednjih godina, usvojile su ga i zemlje u regionu.

Izvor: mondo.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks