Stanivuković svjedočio protiv Lukača zbog šamara u NSRS, nije se mogao prisjetiti svega? (Foto)


Stanivuković svjedočio protiv Lukača zbog šamara u NSRS, nije se mogao prisjetiti svega? (Foto)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković svjedočio je na Osnovnom sudu Banjaluka o okolnostima napada na njega od strane tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača. Napad se dogodio krajem decembra 2019.godine na sjednici Narodne skupštine RS a sve je direktno prenošeno na RTRS-u i BN televiziji, a Stanivuković je tada obavljao dužnost narodnog poslanika.

– Radi se o spornom događaju koji se dogodio prije tri godine u Narodnoj skupštini, kada je u fokusu bila borba za istinu i pravdu, da se rasvijetli ono ubistvo, kada me ministsr Lukač i udario. Moja dužnost, u tom trenutku, je bila da se borim za pravdu i istinu, sa jedne strane, a sa druge da u ovoj državi napokon nestane nasilja, pogotovo kada se sjetimo da je upravo ministar unutrašnjih poslova sijao to nasilje – rekao je Stanivuković, izjavio je Stanivuković okupljenim novinarima nakon svog sjedočenja koje je trajalo tridesetak minuta.

Naglasio je da neće tražiti finansijsku nadoknadu u ovom slučaju, ali da mu je stalo da Lukač bude presuđen za ovo djelo, kao i da je podizanje optužnice protiv Lukača dokaz da je istina na njegovoj strani.

Gradonačelnik Banjaluke je rekao da institucije treba da rade svoj posao, ali da on ne želi da njegov slučaj bude u prvom planu, odnosno da on lično bude predstavljen kao žtrtva.

“Bio je to težak period i za mene i moju porodicu koja je sve gledala i proživljavala. Ovo nije priča o meni i pomalo se osjećam nelagodno sa aspekta da sudovi rade svoj posao kada se radi o gradonačelniku, pa želim da podsjetim da su u ladicama u tužilaštvima predmeti nerasvijetljenih ubistava, aferama visoke korupcije i kriminala, o aferi „kiseonik“ i o mnogi drugi o kojima i ja čekam pravdu i istinu”, dodao je Stanivuković.

Optužnica Lukača tereti za krivična djela ugrožavanje sigurnosti i tjelesna povreda na štetu tadašnjeg poslanika PDP-a u NSRS Draška Stanivukovića, a navedeni incident se dogodio 23.decembra 2019.godine oko 22 časa, za vrijeme trajanja devete posebne sjednice NSRS.

Stanivuković je tada dijelio zastavice sa oznakom NATO pakta, ukazujući na, kako je tvrdio, namjere vladajuće strukture da BiH a samim tim i Republiku Srpsku uvuku u NATO alijansu.

Dragan Lukač je više puta pozvao Stanivukovića da dođe do njega “ako smije”.

“Kada mu je oštećeni prišao, uputio mu je riječi: “Još jednom, još jednom, majmune”, nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u predio lica. Na taj način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne”, navodi se u optužnici.

Stanivuković je danas, svjedočeći pred Osnovnim sudom rekao da je cijela sjednica Narodne skupštine RS gdje je došlo do napada, bila izazovna i sa tenzijama. Rekao je, na pitanje sudije, da je tada osjećao ugroženost i da su mu uskraćene slobode.

Naredno ročište je zakazano za 16.mart a na njega će biti pozvani ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, bivši ministar pravde Anton Kasipović, a biće saslušan i sam Dragan Lukač.

Na današnjem ročištu se prilikom ulaska u sudnicu Stanivuković rukovao sa Lukačem, a sudija ga je prilikom ispitivanja pitao da li je u dobrim ili lošim odnosima sa optuženim.

Stanivuković je odgovorio da nije ni u dobrim, ni lošim, već isključivo profesionalnim, a nije se mogao prisjetiti ni svih detalja sukoba sa Lukačem.

I sam Lukač je imao priliku ispitivati Stanivuković, te ga je priupitao i da li se sadašnji gradonačelnik Banjaluke trenutno osjeća ugroženim, na šta je Stanivuković rekao da se ne osjeća ugroženim te da je atmosfera danas bitno drugačija u odnosu na onu iz 2019. godine koju je stavio u kontekst kada su organizovani brojni protesti zbog ubistva Davida Dragičevića.

Lukač ga je (Stanivukovića) u jednom trenutku u sudnici uz dozvolu pitao da li se on u jednom trenutku osjećao ugroženim kada su sada komunicirali i sretali se na brojnim događajima otkad je Stanivuković gradonačelnik.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter