Stojadin Knežević: Dva smo svijeta različita - Mi i Oni! Živimo na istom prostoru, u isto vrijeme, u istoj..


Stojadin Knežević: Dva smo svijeta različita - Mi i Oni! Živimo na istom prostoru, u isto vrijeme, u istoj..

Mi i Oni! Živimo na istom prostoru, u isto vrijeme, u istoj nazovi državi, dišemo isti vazduh ali dva smo svijeta različita.

Poslednji događaji vezani za aferu „Kiseonik“ tako rječito, jednostavno i slikovito govore o tome gdje to živimo i šta nam se događa da je to prosto zapanjujuće. Za nepovjerovati je da je danas, u 21 vijeku, u Evropi, moguće raditi ovo što se događa u Republici Srpskoj, ali i u Bosni i Hercegovini, jer je ona država. Jeste BiH nesrećna, jadna, zarobljena... ali ipak međunarodno priznata i ima nekoliko institucija koje imaju ingerenciju na cijeloj njenoj teritoriji, pa i Republici Srpskoj (Ustavni sud, Tužilaštvo BiH, SIPA, Granična policija BiH, Vojska, itd...). Prosto je nevjerovatno da potpuno legalno i stvarno egzistiraju dvije paralelene stvarnosti, dva potpuno različita svijeta na istom mjestu u isto vrijeme. Mi i Oni!  

Sa jedne strane su Oni: političke stranke na vlasti; njihovi lideri; njihove sluge u institucijama „zarobljene“ države; njihovi mediji (privatni i „zarobljeni“ javni); njihov tzv. nevladin sektor; njihovi malobrojni ali vrlo bogati privredni subjekti i njihove porodice.

Sa druge strane smo Mi: nekoliko STVARNO opozicionih stranaka; dva-tri opoziciona lidera; nešto malo slobodnih medija; po koji slobodni novinar; preostali dio tzv nevladinog sektora; još uvijek neuništeni, malobrojni segmenti privrede na izdisaju; svi ostali građani i naše porodice.

Nas ima puno više ali o svemu odlučuju Oni!

Oni su sebi „iskreirali“ svoju stvarnost u kojoj oni apsolutno vladaju svim procesima, međusobnim odnosima, ali i odnosima sa Nama, ostalima. 

Mi, zabezeknuto gledamo šta to oni rade, čudimo se kako oni to tako mogu i borimo se da preživimo u našoj materijalnoj bijedi sa jedne strane, ali duhovnoj veličini sa druge strane kroz naše snove i ideale da ćemo jednom dočekati da se oslobodimo ovog novog jarma i potlačenosti pod novim kolonijalizmom u kojem kolonizatora gotovo da i nema prisutnog ali njegovi satrapi i krvopije u vidu nekih od naših komšija, poznanika i sunarodnika, kao vampiri "isisavaju" sve materijalne resurse i pretvaraju nas u sasušenu ljušturu u čijoj utrobi neće biti ništa sem naših preostalih materijalno "oglodanih" života. Preostalih zato što Oni na svom putu „glodanja“ svega što im dođe pod ruku, vidjevši ispred sebe samo novac, ubijaju one koji im zasmetaju i nađu im se na tom njihovom putu pustošenja naše otadžbine. Ta otadžbina je i njihova i oni baš to neprestano i ponavljaju tvrdeći da smo svi Mi koji im smetamo dok oni sve „isisavaju“ izdajnici i saradnici naših navodnih nacionalnih neprijatelja.

Upravo na taj način Oni reaguju i kada je u pitanju afera „Kiseonik“ proglašavajući sve one koji smatraju da je trovanje bolesnika, odnosno naroda zločin i da onaj ko je to uradio mora za to odgovarati izdajnicima i neprijateljima Republike Srpske. Spremni su svakoga onoga ko se „drzne“ da kaže, odnosno obavijesti javnost da oni truju i ubijaju bolesnike u bolnicama zbog novca i profita, optužiti za dizanje panike i sudski procesuirati na svojim „privatizovanim“ sudovima. 

I Oni su jedinstveni u tome. Kao na traci se smjenjuju na svojim medijima i ispiraju i ono malo preostalog mozga svojim sljedbenicima ubjeđujući ih u svoju mantru da su svi oni koji nisu sa njima i koji ih slijepo ne podržavaju, izdajnici Republike Srpske a Oni su Republika Srpska.

Sjetimo se samo slučaja „David Dragičević“. Sve one koji su se „drznuli“ da protestuju i traže odgovornost za naručioce, ubice i zaštitnike ubica u institucijama, su proganjali, optuživali za sve i svašta. I danas pred „privatizovanim“ pravosuđem, čiji su Oni vlasnik, traju mnogobrojni postupci protiv običnih poštenih i pravednih ljudi. Sjetite se šta su govorili za njih: da su neprijatelji Republike Srpske, da sarađuju sa strancima, da su strani plaćenici, da će iz Federacije BiH doći stotine autobusa na proteste u Banja Luku...Itd... A evo, nema ni guma koje će se paliti, ni Budimpešte, ni stranaca onih nekih engleza i šta sve još ne. Ali, Oni su postigli cilj! Svojim „ispranim mozgovima“ su objasnili da je taj tamo neki David narkoman, samoubica...itd.. Danas znamo da sve to nije istina da imamo nalaze laboratorije iz Beča koji potvrđuju da David nije bio narkoman ali danas to više nije važno. Ostalima su poslali poruku ostanite kući tu nešto oko te Davidove smrti nije u redu i ne trebate ići na te proteste. I tako su iskreirali da je potpuno normalno ubiti mladića i da niko za to ne odgovara, da ne trebate vjerovati svojim očima i ušima nego onome što oni govore.

I danas je isti modus operandi. Danas trebate povjerovati da je normalno što ne možete otvoriti prodavnicu kikirikija i ljudima prodavati taj proizvod bez potrebne dokumentacije: dozvola, saglasnosti, licenci, itd.. ali je normalno da, bez te dokumentacije, možete proizvoditi i prodavati kiseonik kao lijek, ako se bavite prizvodnjom i prodajom kiseonika za autegeno varenje i ostale poslove u industriji, jer je to Bože isto. Koji imbeciluk!

Svaki varilac koji radi autogeno varenje zna da može variti satima, nekada i danima sa jednom ili više boca kiseonika i da će plamen koji izlazi iz plamenika-pištolja biti jednoličan i konstantan u 99,9 odsto vremena, ali da se ponekad desi da sam od sebe plamen zastane, da se čuje zvuk - kratko puf i da je nakon tog djelića sekunde sve po starom, jednolično i po pitanju zvuka a i plamena. E taj događaj, taj zvuk puf je trenutak kada je neka nečistoća izašla sa glavnim sadržajem tj. kiseonikom, a kada se to desi na boci tehničkog kiseonika na koju je priključen bolesnik, taj bolesnik neće doživjeti ni sledeći minut a kamo li sledeće jutro.

E, sada mi svi treba da povjerujemo da je isto koristiti tehnički i medicinski kiseonik i da tu nema razlike, da širom Evrope i svijeta ti njihovi levati u zdravstvu to ne znaju i da mogu „uštediti“ ogromne pare jer je tehnički kiseonik, kao što je poznato, gotovo duplo jeftiniji. Što li, majku mu!?

I tragedija se nastavlja. Mi i Oni. Oni i Mi nastavljamo živjeti na istom prostoru, u isto vrijeme, svako u svom svijetu. Oni će nastaviti da nas ubijaju kao Davida, Nikolu, Milana, Jovana, Mirjanu, Slavišu...u Banja Luci, Dženana i još neke u Sarajevu, te mnoge druge širom BiH, a Mi ćemo ponekad, pomalo protestovati, jadati se jedni drugima i najviše ćutati. Nastaviće Oni i pljačkati, otimati, silovati... Sve do jednom, sve do jednog dana... E, šta bih sve dao da ga doživim!

Za Infomedia Balkan
Stojadin Knežević, prof., dugogodišnji novinar, medijski radnik i medijski menađžer: Valter-a; Walter-a; Svet-a; Nezavisnih novina; Ekstra magazin-a; Bobar radija; Novinske agencije RS „SRNA“......

Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter