Stojadin Knežević:  Šta je i čega je simbol Milorad Dodik? Sramna uloga tzv. –stranog faktora-


Stojadin Knežević:  Šta je i čega je simbol Milorad Dodik? Sramna uloga tzv. –stranog faktora-

Da je Milorad Dodik samo političar, lider političke stranke SNSD, pa čak i vođa nekog političkog ili nekog drugog pokreta koji se bori za bilo kakva prava, bilo koje grupacije u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, nikome i ole razumnom ni na kraj pameti ne bi palo da negira i dovodi u pitanje njegovo djelovanje, ciljeve, pa i metode u borbi za realizaciju takvih ideala i programa, u koliko bi ti ciljevi i metode bili “normalni” za ovo vrijeme i evropski prostor, kome, makar geografski, pripadamo.

Milorad Dodik se iz političara koji je nekada egzistirao na našim prostorima pretvorio u nešto sasvim drugo. Potpomognut tzv. “stranim faktorom” prije svega zapadne a regionalno hrvatske provinijencije, on je “privatizovao” institucije Republike Srpske a na nivou BiH, u saradnji sa svojim “klonovima” i jednu trećinu zajedničkih institucija BiH. Sada te institucije koriste isključivo za “potrebe” njegova dva nacionalna “klona” u FBiH, na nivou cijele BiH za njih trojicu, a institucije Republike Srpske samo za “potrebe” samog Dodika i jedne otuđene grupacije na čijem je on čelu i čiji je on simbol.

Dodik je bio političar, socijaldemokrata, osnovao je “svoju” stranku Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i radio je sve ono što je radila i većina političara na našim prostorima. Nakon političke priče o socijaldemokratiji, on je svoju retoriku promijenio u nacionalnu i to nije nešto što bi bilo koga ko prati naša balkanska zbivanja posebno iznenadilo. Naravno da svako ima pravo da sebe i svoje političke ideje, u koliko se bavi politikom, vidi i vodi u onom pravcu za koji on smatra da je “pravi”.

Nakon svog prvog perioda vlasti od 1998. do 2002. godine kada je potpomognut tzv. “stranim faktorom” iz kabineta predsjednika Republike Srpske “počistio” narodnom voljom legalno izabranog Nikolu Poplašena, koji nije htio da mu da mandat predsjednika Vlade RS i četverogodišnje apstinencije od vlasti u periodu od 2002. do 2006. godine, svojim drugim dolaskom na vlast 2006. godine, Dodik je započeo “svoj projekat” višedecenijske vladavine koja traje i danas.

Nakon samo nekoliko godina vladavine, već na prvim narednim opštim izborima 2010. godine, se moglo uočiti da je započeo jedan proces koji je već do opštih izbora 2014. godine bio u potpunosti završen a koji bi se najjednostavnije mogao objasniti kao potpuna “privatizacija” institucija. U opšte ne treba isključiti mogućnost da se ovaj proces u potpunosti završio i koju godinu prije, ali je tada to definitivno postalo jasno i naivnijima i ne upućenijima, koji većinu stvari u životu posmatraju kroz “ružičaste naočare”.

Sa potpunom “privatizacijom” institucija je započelo “doba čuda”. Dodik i njegova oligarhija su pljačkali i krali sve što im se sviđalo i što je iole vrijedilo na teritoriji Republike Srpske a “privatizovane” institucije su ili “ćutale” ili fingirale neke postupke koji su počesto da nisu bili tragični više ličili na komedije nego na aktivnosti pravne države. Ta grupacija je postala toliko bogata a Republiku Srpsku su toliko zadužili da je svaka od tih nekoliko “vladarskih porodica” finasijski puno stabilnija od Republike Srpske a poslednjih godina se često govorka da kada potpuno finansijski devastiranoj Republici Srpskoj zatreba neki novac u “razvaljenom” budžetu neke od tih nekoliko porodica “uskoče” sa svojim “ušteđevinama” da se “pomogne” budžet i da se sistem ne uruši tj. da sve ostane na izgled “stabilno”. Koliko su ove priče tačne znaju samo oni koji su direktno uključeni u ove „finasijske vratolomije“?

Poslednjih nekoliko mjeseci se situacija po budžet nešto popravila, jer je za razliku od svih država u okruženju i ostalih eropskih država BiH jedina ostala potpuno “gluva” za svoje državljane i jedina ništa nije učinila za njih u smislu “spasavanja” njihovog standarda, koji je više nego ugrožen stalnim povećavanjem cijena a to automatski znači i PDV i akciza koje ubire država, a Dodik i njegov SNSD su dali veliki ako ne i najveći doprinos tome da se ni PDV ni akcize ni za jotu ne smanjuju. Ogromne akcize i PDV su popunile mnoge, na žalost ne sve, budžetske rupe i budžeti su nešto malo više stabilniji ali je veliki dio novca prikupljenog na takav način upotrijebljen i za “kupovinu izbora” 2022. godine.

Dodiku njegova politička stranka (SNSD) koja je više privatno preduzeće nego politička organizacija, koalicione “kombi” stranke koje egzistiraju samo dok su u vlasti, jer bez vlasti ne bi opstale ni jedan četverogodišnji ciklus ali i preostali dio političke scene Republike Srpske i BiH služi samo kao “pokriće”, samo kao paravan za njega, negovu porodicu i grupaciju nekoliko njegovih tajkunskih porodica koje su sve zajedno kao kancer naslonjene na budžete prevashodno Republike Srpske ali djelimično i BiH, odnosno gradske-opštinske tamo gdje oni imaju vlast. Oni kao kanceri “isisavaju” finasijska sredstva iz tih budžeta i pretaču ih u svoje “bisage”. Tako su sa svakim danom te porodice sve bogatije a narod sve siromašniji.

Nije samo to dovoljno novopečenim bogatunima pa oni po Srpskoj rade šta im se prohtije. Pljačkaju, otimaju, “prebijaju” i na sve druge načine “disciplinuju” one koji ih ne slušaju ili im se na bilo koji način suprotstavljaju. Ubijaju ko im smeta a “privatizovane institucije” dokazuju da su se nesrećnici sami ubili, ili naprasno iz čista mira umrli, ili pak izmišljaju svakojake priče kao da prave filmske scenarije a ne rješavaju zločin nad nevinim čovjekom koji je u jednom, za njega kobnom trenutku, “zasmetao” silnicima. I ne rade to samo bogatunske porodice nego i njihove sluge u kriminalnim, policijskim ili nekim drugim strukturama koje su potpuno srasle u jedno i koje upravljaju svim pojavama, procesima i odnosima u zločin i drugi kriminal i korupciju “okovane” Republike Srpske. Na vrhu te piramide zla kao vođa i njen zaštitni znak je Milorad Dodik.

Sve ovo „potpuno mirno“ posmatraju Dodikovi „zapadni mentori“ kojima je, sada je to posle ovih poslednjih pokradenih izbora definitivno svima jasno, potrebno da stanje u Bosni Hercegovini bude „stabilno“, koliko njima treba, bez nekih većih turbulencija, za sada, i da ih bespogovorno sluša vlast uspostavljena, ali i ucijenjena krađom izbora. Generalno, prije svega ekonomski, njima odgovara stanje „što gore – to bolje“. Prestavnici uređenih evropskih država i SAD, u BiH, iz svojih interesa zvanično osuđuju a praktično podržavaju i pomažu „privatizaciju“ svih institucija i razvoj potpuno kriminalizovanog društva.

Da li će i do kada sve tako funkcionisati, naslućujem da ćemo saznati u narednih samo nekoliko godina?! Hoće li uspjeti projekat masovnog raseljavanja stanovništva ili ćemo ponovo prisustvovati nekoj vrsti „socijalnog ili nekog drugog požara“ saznaćemo vrlo brzo.

Za Infomedia Balkan
Stojadin Knežević, prof., dugogodišnji novinar, medijski radnik i medijski menađžer: Valter-a; Walter-a; Svet-a; Nezavisnih novina; Ekstra magazin-a; Bobar radija; Novinske agencije RS „SRNA“......

Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter